Att bygga en mur, del 4

Efter att ha lagt ut hela första lagret börjar själva murbyggande. Konstycket när man bygger en kallstensmur är att arbeta efter principen att två stenar ska ligga på en sten och att en sten ska ligga på två stenar. På så sätt låser stenarna varandra och man undviker vertikala fogar som försvagar muren.


Efter att två skift med sten lagts spolas formen ren och är nu redo att bakfyllas med betong. Sisyfos har lärt sig att det inte går att pussla mer än två skift och samtidigt bevara en stabil mur så därav begränsningen i byggande.
Under gjutningen samarbetar makarna Sisyfos och tre cementblandare fulla med betong gick åt. Efter att utrymmet mellan mur och gjutplyfa fyllts med betong så plasttäckes det gjutna för att härdningen ska ske på bästa vis.

Det är alltid svårt att uppskatta hur mycket betong det går åt och i detta fallet så blev det betong över. Istället för att kasta bort betong så pusslades i all hast en bit på det sista skiftet. Att pussla ny mur med betong som brinner och vänta på att läggas är det stressigaste momentet, men som tur var var det inte en lång sträcka som behövdes läggas.

Kommentarer

Populära inlägg