Upp i det blå

Avsikten denna helg var att få upp de längsta och tyngsta timmerbjälkarna och Sisyfos hade förvarnat de två yngsta sönerna att deras hjälp krävdes på söndagen. Så Sisyfos mål med lördagen var att få undan allt bråte som lagrats uppe på pelarna och bygga en stegram för att få upp timret.

Som synes är det en hel del att ta bort för att får arbetsutrymme ovanför pelarna.
Efter att ha tagit ner allt och lagt det på annat håll var det dags att börja bygga stegram. Som tur var har Sisyfos gott om reglar och han använde tv¨å kortare som distanser för att få rätt avstånd mellan de horisontella reglarna. Avståndet mellan varje horisontell regel är 40 centimeter. 
Efter ett idogt nötande hade Sisyfos fått regelramar på båda sidor på plats och ni kan nu se att det skjutits reglar mellan regelramarna. Timret som ska upp på pelarna ska vila på dessa tvärgående reglar och genom att successivt lyfta var sida och flytta den tvärgående regeln uppåt så ska timret lyftas uppåt. Nu var allt klart för morgondagens lyft. 
Men Sisyfos hade tur, mellangrabben kunde hjälpa till redan nu, så han och Sisyfos bar upp den första timmerbjälken och placerade den på sågpallar på den utlagda spången.  
Detta var det enda som Sisyfos avsåg göra innan han bröt för kvällen men vi hade ångan uppe så vi ville pröva hur det gick att lyfta upp den en nivå. Sen gick det av bara farten. Lyfta på timret på en sida, dra ut regeln och skjuta in den en nivå högre och lägga ner timret, gå över till nästa sida, lyfta på timret, dra ut regeln och skjuta in den en nivå högre. Rätt vad det var så var vi halvvägs uppe med bjälken och det blev dags att lyfta nivån på spången och flytta underlaget uppåt också.
Vid det här laget hade yngsta sonen kommit ut för att hjälpa till också. Med en ny arbetsplattform högre upp så gick det fort att få upp timret ända upp. 
Med ännu en spång på plats började vi nu flytta timmerbjälken mot de pelare som timret ska vila på. 
Efter lite passning i sida så hade timmerbjälken nu hamnat där den ska ligga och reglarna som den lyft upp med kunde tas bort. Sisyfos hade inte väntat sig att detta skulle gå så snabbt som det gjorde så han hade ingen underlagspapp klar så timmerbjälken vilar nu på två distanser i vänta på morgondagens slutliga läggning på underlagspapp. 
Hela övningen gick över all förväntan och bådar gott inför morgondagens lyft av nästa timmerbjälke och ihopfogningen av de båda första timmerbjälkarna..

I sammanhanget förtjänas det också att säga att gräsmattan har svart bra på förra helgens gödsling och eviga regnandet under den gångna veckan. Det är hög tid att börja klippa snart.

Kommentarer

Populära inlägg