Årskrönika

2016 kom huvudsakligen att handla om berg och bergborttagande och det kan vara bra att påminna sig hur det såg ut första dagen på året.
Med borr och kil nötte Sisyfos ner en del av det berg som vägrade rubba sig men det var först i månadsskiftet mars/april som det blev aktuellt att ta bort berg mer effektivt. Efter en hel dags borrande hade Sisyfos borrat en total borrlängd om drygt 67 meter till priset av total utmattning.
Vis av förra årets elände med bortspräckning hade Sisyfos borrat hålen tätare och borrat ordentligt med skråande hål som skulle underlätta bortspräckningen. Alla Sisyfos förberedelser visade sig underlätta bortspräckningen och i början på maj var det dags att börja gjuta upp fortsättningen på den högra skrotstensmuren.
Tio dagar senare, efter flera etappgjutningar, var skrotstensmuren på plats och Sisyfos övergick därefter till att gjuta grovbotten till poolen.

Fem veckor senare var grovbotten på plats och det blev då dags för nästa borrning. Under den borrdag som det då handlade om borrade Sisyfos drygt 61 borrhålsmeter. För att spräcka bort berget använde Sisyfos totalt 180 kilo Tryggamit vid båda tillfällen.
I samband med att borrandet var överstökat och borrhålen fylldes med Tryggamit, gav sig makarna Sisyfos i kast med att förbereda för nästa ölandsstensmurbyggande. Detta innebar att flytta all skrotsten från höger till vänster i bilden nedan.
I början på juli hade makarna Sisyfos fått bort det berg som kunde bändas bort förhållandevis enkelt samtidigt
som skrotstenen fyllde poolen.
Med skrotstenen ur vägen och tvärrampen borttagen var det nu möjligt för makarna Sisyfos att börja bygga upp nästa sektion av ölandsstensmuren.
Första momenten på detta murbygge inleddes i mitten av juli och bygget av denna del kom att ta resterande del av säsongen i anspråk.
I september behövde Sisyfos bygga en ny arbetsplattform för att kunna makarna Sisyfos skulle kunna arbeta vidare.
I slutet av oktober var vi till slut klara med murbygget och uppe i rätt nivå. Dessvärre har inte ölandsstensmuren hela den sträckning som krävs.
Så Sisyfos avslutar säsongen med att förbereda inför nästa års färdigställande av denna jordkasun, vilket kommer att innebära att ölandsstensmurens sträckning fortsätter och ansluter en tvärmur som ska förbinda skrotstensmuren till vänster och ölandsstensmuren till höger.
Som ett sista avslutande moment håller nu Sisyfos på att avsluta den oavslutade bergspräckningen som lämnades i somras, så att även detta område ska vara redo för gjutning av grovbotten nästa år.
Året kom att präglas av mycket hårt anläggningsarbete som ni läsare tålmodigt fått tugga i er. Under året gjorde vi dock ett riktigt fynd då makarna Sisyfos köpte tolv kvadratmeter fint slipad ölandssten av en farbror i grannsocknen.
Den riktiga potentialen syns i bilden nedan och nästa år hoppas Sisyfos få mer möjlighet att med denna sten börja färdigställa växthusdelen i pelargången
samtidigt som pelargången i sig byggs in med den sten som Sisyfos beställde och fick tidigt under 2016.
Under 2017 hoppas Sisyfos kunna bjuda er läsare på ett fortsatt byggande, med förhoppningen om lite mer variation än under året.

Makarna Sisyfos vill tacka er tålmodiga läsare för visat intresse och uthållighet.

Gott Nytt År och varmt välkomna tillbaka 2017.

Kommentarer

Populära inlägg