Att montera en valvform på plats

Fundamenten för valvbågen gjöts igår och har brunnit i ett dygn. På sen eftermiddag rev Sisyfos formen, även om det är i det snävaste laget (betongen ska helst brinna i form under tre dagar).

På respektive fundament har Sisyfos låtit gjuta in en avsats varpå han fixera två bärreglar. För att underlätta demonteringen efter gjutningen har reglarna sågats en centimeter för korta, men har spänts fast med kilar för att vara fixerade.

På reglarna läggs sedan kortlingsreglar för att skapa en plan yta. Sten och betong kommer att tynga ner formen och göra det svårt att demontera den, vore det inte för dessa kortlingar som förhållandevis enkelt kan dras bort efter avslutad gjutning.

På den vägbana som kortlingreglarna skapat placeras nu valvbågeformen.

På sidan till valbågeformen skruva gjutplyfa fast för att skapa ena begränsningsidan i den gjutform som nu skapas.

Därpå läggs 35 centimeter korta brädbitar utefter valvbågen för att utgöra undersida i gjutformen. Sisyfos sparar rätt mycket material och dessa korta brädor och kortlingreglarna som lades tidigare är ett utomordentligt exempel på att det mesta kan användas mer än en gång.

Det enda som kvarstår är att fixera överdelen av gjutplyfan mot grävd jordsida, som stöd vid gjutningen. Dessa fixeras dock strax inpå gjutningen för att inte komplicera eventuella passager som kan behövas göras innan.

Sisyfos måste nu spräcka fram bra valvämnen och har sparat undan bra granitsten som grävts ut den senaste tiden. Sisyfos hoppas kunna gjuta valv inom ett par dagar.

Kommentarer

Populära inlägg