Han bara förbereder sig

 Det blev en dag präglad av förberedelser inför morgondagens sträckgjutning. Morgonen handlade om att åka runt och hämta upp saker; sloda, cement och vidhäftare. Sen inleddes förberedelserna.

Vattenspegeln och kringliggande yta spolades rent, det senare för att undvika att skit åker ner under gjutningen. Eftersom ytan ska vara torr när vidhäftare påförs så torkades småpölar upp med disktrasa så att solljusen kunde torka upp ytan.


I avrinningsrännan skruvades en fästbräda fast i det metallbyglar som annars håller fast gallret. Glipan mellan bräda och kanten på avrinningsrännan tätades med latexfog, för att betong inte ska krypa ner i avrinningsrännan.

På fästbrädan skruvades sedan en regelbit med en trekantslist fast, för att skapa en lutande avrinning från betongytan ner i avrinningsrännan. Även denna tätade med latexfog.

 
Därefter beströks hela vattenspegelns yta med vidhäftare. Sisyfos hade införskaffat en femlitersdunk med vidhäftare och det gick åt nästan 4 liter vidhäftare. Som ni ser har Sisyfos också plockat undan allt som inte kan tänkas behövas för att göra arbetsytan som lätthanterlig som möjligt. Detta blir extra viktigt imorgon då Sisyfos ska samsas om utrymmet med tre familjemedlemmar.


För att betongblandandet ska gå smidigt bar Sisyfos upp alla tio inköpta cementsäckar, samt två sandsäckar som Sisyfos behöver där gjutandet blir väldigt tunt. Sisyfos har uppskattat att det går åt någonstans mellan 6 och sju betongblandare men har tagit i med marginal för att inte överraskas om mer krävs.

Sisyfos monterade sedan ihop slodan och lade den nära till hands, pumpade däcken på två betongskottkärror samt gjorde rent dem inför morgondagen. Sisyfos kommer bara att använda en skottkärra för att köra betongen men vill ha redundans om saker och ting går fel under gjutandet.


Som ett sista steg i förberedelserna städade Sisyfor av blandarplattformen, även detta en åtgärd för att underlätta arbetet imorgon. Det kommer att bli en lång blandar/gjutningsprocess så för att underlätta när alla är trötta så ser Sisyfos till att det är så lite störningsmoment som möjligt.


De tre familjemedlemmarna är nu beredda och det enda Sisyfos nu inte kan styra är vädret i morgon. Så Sisyfos hoppas på lite tur så att detta kraftprov låter sig göras som planerat.

Kommentarer

Populära inlägg