Kursändring

 Sisyfos hade en säck cement kvar av sitt lager och beslöt att använda det till att bygga upp och gjuta dit det hörn som inte blev gjort igår. Sisyfos ville med detta dels få klart en jämn nivå på kortsidebygget. dels pröva ut en bättre metod för att blanda till betong i varmt väder. Detta senare blir extra viktigt inför den sträckgjutning som följer av att gjuta upp vattenspegeln nivå.


Att pussla ihop stenarna gjordes på morgonen och gjutningen blev gjord efter lunch. Vid tiden för gjutningen har solen kommit runt huset och det gjutna behövde därför plasttäckas för att inte härda för snabbt.

Sisyfos siktar nu mot att gjuta upp vattenspegelns nivå i helgen. Eftersom detta är ett omfattande arbete behöver Sisyfos ta hjälp av tre familjemedlemmar, fru Sisyfos och två av barnen. Familjemedlemmarna har tillfrågats och alla är beredda att hjälpa till och Sisyfos har bokat en sloda under helgen för få till det hela.

Eftersom gjutandet och arbetet med betong kräver plats tog Sisyfos bort alla riktsnören och färdigställde två stycken jiggar som ska hjälpa till att få ett bra resultat.


I bilden ovan ser ni en jigg som ska användas för att packa och jämna till betongen. Den ska användas av två personer på var sida av vattenspegeln som packar ner betongen så att den flyter ut. Vattenspegelns nivå kommer att hamna 8,5 centimeter under omgivande bårdstensnivå. Den nivå åstadkoms med två stoppläkter som vilar på bårdstenarna, och som därmed stoppar djupare nertryckning.

Bakom denna jigg ser ni en enklare jigg som kan glida längs riktskivan. Denna ska användas som ett grovt riktmärke när betongen töms ut. Som alltid så har Sisyfos snickrat ihop dessa jiggar av material som Sisyfos har haft liggande. Allt material används så länge som det går och det är alltid skönt att kunna bygga ihop något som andra ser som skräp, speciellt som användningsområdet är begränsat och temporärt som i detta fall.

Imorgon fortsätter förberedelser med att Sisyfos ska spola rent vattenspegeln, fixa till ett ändstopp vid avrinningsrännan, köpa cement och hämta slodan. Planen är sedan, om vädret tillåter, att gjuta detta på tidig lördagsförmiddag då området ligger i skugga. Sisyfos har därför söndagen i reserv om vädret inte tillåter på lördag.


Kommentarer

Populära inlägg