Punktsvetsa

 Sisyfos alter ego älskar att kolla på Youtube-videos som visar hantverk, allt från stickning till svetsning. Man kan alltid lära sig något även om sannolikheten att man ska ge sig i kast med just den formen av aktivitet. 

Något som tilldragit sig intresset på sistone är svetsarbete och då speciellt den arbetsprocess där man först punktsvetsar för att sedan färdigställa den funktionella svetsningen, för att på så sätt minimera effekterna av metallutvidgning vid hetta.

Det är ju nästa precis det som Sisyfos ägnar sig åt, han punktgjuter fast saker först för att därefter konstruktionsgjuta fast allt. Idag var det en fortsättning på punktgjutandet, idag den form som ska husera markspottarna. 

Sisyfos sågade till två små volymer, vilka kom att se ut som fågelholkar, av gammalt spillvirke (aldrig slänga något som kan komma till användning). Sisyfos märkte sedan noggrant ut vart dessa holkar skulle placeras placerade dem på plats. Sisyfos kan inte nog understryka hur viktigt det var att säkerställa att fågelholkarna hade rätt storlek och placerades på rätt ställe, med tanke på att de nu gjuts in.

I fågelholkarnas öppningar monterades sedan skyddsrören och för att inte rörens spänning skulle flytta holkarna placerades tunga objekt på dem inför gjutningen. Den uppmärksamme noterar att det är gaffatejp som håller ihop holkarna. Detta är avsiktligt eftersom rivandet av formen går så mycket lättare om skruv eller spik används.


Det blev sedan dags för själva punktsvetsandet/punktgjutandet. Respektive holk fixerades med betong i nedre änden och skyddsrörens anslutning på baksidan gjöts över.


Sisyfos fick sedan vila ett tag medan alter egot hade ett åtagande. Väl tillbaka avslutade Sisyfos dagen med att punktgjuta fast dräneringsrörets anslutning till kopparröret.



 Vardera gjutning gjordes med en fjärdedels betongblandare för att inte skapa för stor påfrestning och precis som igår använde Sisyfos flitigt små stenar för att fixera detaljerna och minimera betongåtgången. Sisyfos börjar nämligen se slutet på det betonggrus som beställdes i storsäck och vill därför säkerställa att den betong som nu görs får så hög verkningsgrad som möjligt.

Kommentarer

Populära inlägg