Praktfiasko

 Det har gått en vecka sedan Sisyfos gjorde ett inlägg. Det beror på att Sisyfos upptäckt vad han INTE är bra på. Sisyfos är urkass på att flytspackla. Men låt oss backa bandet.

Förra veckan hade Sisyfos förberett sig ordentligt, inhandlat den mängd flytspackel han räknat ut skulle räcka, strykit på vidhäftare och i största allmänhet förberett området för att möjliggöra en effektiv flytspackling.

  
Det var det sista ögonblicket av ordning och kontroll, sen gick allt fel. Sisyfos hade läst sig till att det var centralt att följa blandningsmängderna och Sisyfos följde rekommendationen med 2,6 l vatten per 20 kg säck. Sisyfos blandade till en ordentligt sats med flytspackel, 4 säckar, men tyckte nästa direkt att blandningen såg märkvärdigt trög ut.

Så visade sig vara fallet när Sisyfos också tömde ut flytspacklet. Det flöt överhuvudtaget inte alls utan Sisyfos fick kara ut det med en kratta efter bästa förmåga. Omgående blandade han till en ny sats, med fem säckar och 30 procent mer vatten. Det blev förvisso bättre men det var inte tal om att massan flöt ut. Eftersom öppettiden för flytspackel är kort så fick Sisyfos slita som en hund för att hjälpligt kara it och jämna till det han gjort, men det räckte inte på långa vägar till det område som det var tänkt för.


 Eftersom flytspacklet ska skyddas från vind, sol och regn så skyndade sig Sisyfos sedan att täcka det gjutna med presenning. Sen kom ett oprognosticerat regn, ett ordentligt regn, som fick presenningen att lägga sig vattenfylld i det gjutna. Sisyfos kunde bara förödmjukad se på när flytspacklet lakades ur och vidhäftare flöt omkring.

Någon dag senare köpte Sisyfos därför mer flytspackel, blandade det med 50 procent mer vatten och slutgjöt det som kvarstod. 


Resultatet ser ju godtagbart ut


men när det regnar så visar det sig att vatten fortfarande samlas eftersom det sist gjutna är högre, trots Sisyfos omsorg och möda, än det först gjutna.


Så det enda Sisyfos lyckats göra är att flytta det ställe där vatten samlas. Eftersom målet var att få en plan horisontell yta så var resultatet en katastrof. Och det är denna katastrof som Sisyfos sedan gått omkring och hackat i sig, full av ruelse, en ruelse som tog bort glädjen i att nedteckna vad som görs.

För att råda bot på denna självömkan passade Sisyfos på att sysselsätta sig med den levererade markduken. Sisyfos klädde in den övre jordkasunen med markduk och höll den på plats med lite olika spillbitar som fanns till hands.


Under en följd av dagar fyllde sedan Sisyfos sakta jordkasunen med jord uppifrån poolområdet. Grävandet har gång efter annan förhindrats av regn och bilden nedan togs till exempel precis när en regnskur satte stopp för Sisyfos.


Där Sisyfos tog jord stod sedan några år tillbaka de överblivna häckplantorna. Så ett sidoprojekt blev därför att använda dessa för att byta ut häckplantor som dött. För att skapa bästa möjliga omständigheter vid flytten skapade Sisyfos ett system där den döda plantan kringgärdades av ett avsågat markrör, där det döda och jorden grävdes bort. Botten fylldes sedan med gödsel och rotmycel.

Runt roten på den planta som skulle flyttas sattes också ett avsågat markrör och planta, rötter och kringgärdande jord bars ner till sin nya hemvist. Där sattes slutligen den nya plantans markrör på den bortgrävda plantans markrör.

Den nya plantan gled därefter ner i det tomrum som tidigare häckväxt lämnat och båda markrör lyftes bort. Slutligen vattnades den flyttade plantan in och mer gödsel lades på dess rot.


De tillgängliga häckväxterna räckte precis till för att ersätta de som dött. Och med alla växter ur vägen kunde sedan Sisyfos slutfylla den övre jordkasunen och grovt klippa bort den överblivna markduken.


Markduken ska sedan limmas mot det asfalterade och klippas till så att den inte syns alls. Men det ska göras när jorden satt sig, förhoppningsvis till följd av regnande. 

Under tiden jorden sätter sig kommer Sisyfos nu att ta semester och åka till sommarvistet. Förhoppningsvis gör detta avbrott det möjligt för Sisyfos att hacka i sig sitt praktfiasko. Som tur är duger han fortfarande till att gräva och kärra jord. Det är ju alltid en tröst.

Bästa läsare, vi syns i början på augusti, då Sisyfos med nya krafter blickar framåt och förtränger sin oförmåga att flytspackla.

Kommentarer

  1. En hälsning från mellersta Norrland, det är tråkigt att Sisyfos inte synts till på senaste tiden, men jag hoppas han har hälsan i behåll och snart visar vattenspegeln vem som bestämmer!

    SvaraRadera
  2. Hej hoppas allt är bra med dig! Det var länge sedan man hörde av dig, så man blir ju lite orolig..
    /Erik #stenligan

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg