Hugg i horisontellt

Den här bloggen skulle handla om att bygga med sten, inte om att bråka och processa med grannar. Helst av allt ville jag sköta mig och mitt på min tomt, men omständigheterna hade tvingat in mig i en längre period av trassel. Jag hade färdigställt köksträdgården, men befunnits brytande mot bygglovsplikten. Jag var vid vite förhindrad att bygga vidare på höjden. Jag hade ett stort och farligt utrymme öppet på baksidan av huset, vilket kan ses i bilderna nedan som tagit från varsitt håll.


Jag beslutade mig därför att bygga horisontellt och lägga igen utrymmet mellan hus och gräsmatta. För att jämka samman olika höjdnivåer på kökträdgården, berget, gräsmattan och fönstren var jag tvungen att skapa en komplicerad plan. Det blev heller inte enklare av att jag ville säkerställa att grunden skulle kunna grävas fram och inspekteras utan att stenarbetet förvann. Mest komplicerad blev planen och arbetet där stenarbetet skulle möta huset.

Bilden ovan visar en förenklad skiss av schaktet mellan hus och berg. Huset är till höger och ritat i svart och berget är ritat i grått till vänster. I mötet mellan hus och berg ses också det nya fall som en inhyrd betongspecialist utfört. Min plan för att överbrygga detta och möjliggöra dränerande återfyllnad var att bygga något som påminnde om en omvänd trappa.

Första steget var att gjuta ett vertikalt betongfundament som vilade fastdubbat på berget. Fundamentet är gråmarkerat i bilden ovan och placerades så att det lämnade avrinningen längst ner fri.

På detta fundament gjöts sedan en armeringsförstärkt platta som byggde ut i tomrummet i enlighet med bilden ovan. Denna platta vilade till största del på betongfundamentet men var också fast dubbat i det och berget längst till vänster. På så sätt såg jag respektive platta som en gungbräda med tyngden mot berget, men förankrades även i berg och fundament för säkerhets skull.

På respektive armeringsförstärkt platta gjöts därpå ytterligare armeringsförstärkta plattor till dess mellanrummet överbryggats, såsom visas i bilden ovan. Varje individuell platta dubbades fast i berg och plattan under och med plattans tyngdpunkt ordentligt indragen mot vänster.

Som sista och synlig del av konstruktionen lades ölandssten som bilden ovan visar, antingen som mur, trappa eller marksten. I bilden nedan ses två små murar som överbryggar schaktet mellan hus och berg innan återfyllnad skett. Platonmatta på huset vägg markerat de olika marknivåer som blev nödvändiga. Marknivån vi fönstret blir lägst och marknivån till höger om fönstret blir högre ön nivån till vänster.


I bilden nedan ses trappkonstruktionen som blev nödvändig för att kunna lösa två tätt sittande fönster. Förvisso en trappa som inte leder någonstans, men för att kunna jämka samman behovet av ljusinsläpp och marknivån innanför var trappen nödvändig. Till vänster om de båda fönstren ses marknivån återigen höjas och till höger kan den omvända trappan av betong plattor ses. I bilden ovan och nedan har platonmatta monterats som som skydd för fukt mot huset. Innan återfyllnad med dränerande material och jord togs dock denna bort och ersattes med Pordrän och markduk. Omständligt och fördyrande men en bra sista åtgärd i mitt och min frus tycke.


Med återfyllnad och Pordrän längst in mot huset ser konstruktionen ut som bilden nedan. Målet med att bygga stabila konstruktioner som når men ej tar i huset har uppfyllts. Schaktet kan grävas ur, inspekteras och eventuellt göras om. Frågan är om området lockar ögat?

Det har varit krångligt, trångt, tungt och bökigt men slutet på detta delprojekt är inom räckhåll. Bilden nedan visar bilden nu under vintern. Utrymmet saknar ett avslut längst bort och det röda PVC-röret stör intrycket i dagsläget, men området är nästan klart. Variationen mellan stenmurar, marksten, grus och planteringsytor skapar ett spännande blickfång som leder blicken inåt i bilden. Olika nivåer skapar dynamik och förstärker intrycket av längd och vi har flyttat oss ett ljusår från den ointressanta bilden taget i början. I vår ska bloggen följa när Sisyfos börjar med den etapp som slutför denna del av trädgården.

Kommentarer

Populära inlägg