I väntans tider


Något år innan denna minikris hade vi fått vår tredje son som idag är elva år. Så på sätt och vis var jag van att gå och vänta på resultat. Men lika lite som en haj kan överleva och vara still samtidigt, kunde jag bara gå omkring och slå dank. Jag hade ju vid vite blivit hindrad från att bygga på höjden, men min tolkning var att det var fritt fram för att bygga horisontellt. Ingen granne hade ju heller invänt mot det som jag nu så grundligt presenterat.

I samband med att jag anlade gräsmattan så hade jag grävt fram husgrunden på baksidan. I och med att vårt hus är ett souterränghus så låg jord och fukt mot huset på denna sida, så här var det extra nödvändigt att försäkra sig om att allt stod rätt till. Den förra ägaren, rederiägaren, hävdade att han grävt ur och lagt platonmatta, men jag tycket nog att det såg skumt ut. Min misstanke visade sig också mycket riktigt vara befogad.

Att gräva ut detta utrymme var trångt och besvärligt. Utrymmet mot berget var snålsprängt och det gick bara att gräva ur det för hand då inga maskinskopor i världen kunna komma åt. Jag fick senare höra att rederiägaren använt singaleser till det arbete han utfört. De verkade dessutom ha svarat för att sätta dit platonmattan och återfyllnaden av jord. Det var tur att jag grävde bort allt för rederiägaren och singaleserna hade nog inte riktigt koll på vad de gjorde. Syllmembranet hade de lagt på bak och fram och struntat i att värma fast det som sig bör. Återfyllnaden hade gjorts med medelstor sprängsten direkt mot platonmattan. Förmodligen hade de dragit slutsatsen att medelstor sprängsten inte medgav fuktvandring, men helt förbisett effekten av frostskjutningen i jordmassorna bakom. Sprängstenen hade mycket riktigt perforerat platonmattan på otaliga ställen men som tur var hade det inte hunnit orsakat fuktskador i övrigt.

Efter att ha grävt bort all fyllnad och tagit bort alla förra ägarens tokigheter kontaktades en betongspecialist. Betongspecialisten blåste rejält rent och gjöt en ny betongklack med förbättrat fall från huset. I bilden ovan står jag högst upp på trappan och fotograferar utrymmet mellan huset och gräsmattan. Nere i förgrunden ses väggarna inne i valvets blindutrymme innan taket gjöts på plats. I bakgrunden uppe på gräsmattan ses uppsorterade ölandsstenshögar. Som synes var utrymmet hart när omöjligt att använda som det såg ut.



Så jag grep mig an delprojektet att arbeta horisontellt i väntan på att bygglovet skulle gå igenom. Denna del har sedan färdigställts i olika etapper allt eftersom andra delprojekt tillåtit. I ett kommande inlägg kommer jag närmare att behandla hur denna del gjorts. Bilden ovan visar hur baksidan, mellan hus och gräsmatta ser ut i dagsläget när det i det närmaste är klart. En del är kvar att göra men mest trängande är att leda om takrännan och därmed kunna ta bort avrinningen som stör intrycket.

Bygglovsansökan mottogs och behandlades av byggnadsnämnden. Jag fick samtal från handläggaren som tycket jag gett mig i kast med ett spännande och ambitiöst projekt. Från grannar fick jag höra att ansökan var ute på remiss. Allt verkade gå på räls och jag emotsåg bygglovets godkännande.

När jag slutligen fick byggnadsnämndens beslut i mina händer öppnade jag beskedet förväntansfullt och andäktigt. På torr kanslisvenska meddelades att min bygglovsansökan avslagits. Först förstod jag inte vad som skrivits men, i takt med att insikten av beskedet trängde in, läste jag vidare. På fortsatt torr kanslisvenska meddelades vidare att skälet till avslaget var en grannes häftiga invändningar, eftersom mina murar skulle skymma hans tomt.

Tankarna rusade genom huvudet, vem hade jag glömt bort att vidtala, vem skymde jag som näst högst upp i en södersluttning och varför hade ingen vädrat sina åsikter när jag talat med dem? Besviken och förvirrad försökte jag formulera moteld, men jag har nog aldrig varit så nära att ge upp som i denna stund. Efter någon minut återfann jag fattningen. Nej, så f-n jag ger upp, sprang instinkten fram. Mina ögon raglade vidare över kanslisvenskan och såg sin livboj när de informerades om hur beslutet kunde överklagas och namnet på undertecknande handläggare.

Nej, så f-n jag ger upp!

Kommentarer

Populära inlägg