Raison d'etre

Så här långt, kära läsare, kan man ju tro att denna blogg handlar om en man, besinningslöst förtjust i att gjuta betongfundament. Inget kunde vara mer fel, det är murbyggandet som är målet. I år har det dock nästan bara handlat om upptakten för att kunna bygga mur.

Sisyfos murar är så pass tunga att grundarbetet måste tas på allvar. Därför har en alldeles för stor del av årets inlägg handlat om grundläggandet. Först utgrävningarna under mars, april och maj och därefter betongfundaments konstruktion tills nu. gången har varit det enda som visat färdig produkt och dess konstruktion

Men i helgen var det dags för denna bloggs raison d'etre. Äntligen var det dags att lägga ut de första stenarna varpå resten av muren ska vila. Förra helgen blev betongfundamentet vid betongkulverten klart så nu blev det dags att spänna riktningssnöre och grovpassa de första ölandsstenarna.

Detta första lager grovpassades efter stenens tjocklek, för att skapa ett första horisontellt lager sten. Väl grovpassat så lades stenarna på en murbruksbädd, för att förbinda dem med fundamentet och förhindra att de sedan rör sig. Ditmurade så fylldes resten av muren, dvs mellan form och sten, med betong så att ett första murlager ger förutsättningar för nästkommande lager.

Ska sanningen fram så trodde jag inte att jag skulle hinna med detta i år, men att få arbeta med murbyggande resten av säsongen får ses som en ren bonus. Undrar om Anders Borg vill blanda sig i denna bonusdebatt också?

Kommentarer

Populära inlägg