Hit the ground running

Påskhelgen bjöd på ett vidunderligt försommarväder. Herr och fru Sisyfos var inte sena att dra fördel av vädrets makter. Helgens huvudsyssla kom dock lustigt nog att bli en fråga om att bygga form, gjuta, riva form och börja om på nytt. Föremålet för all denna formfrenesi är en inre skrotstensmur, som ska separera servitutschaktet och den tilltänkta poolen.

Långfredagen handlade om att bygga den första formväggen, armera och gjuta i så att förutsättningar skapas för skrotstensmuren. Mängden betong som gick i formen var häpnadväckande, tre blandare med närmare 400 l betong. Mer tordades jag inte fylla i med tanke på mina klena formar.




Påskaftonsdagen handlade om att bygga motstående formvägg och fyllningsgjuta ännu en omgång.
Påskdagen revs all form och ny form sattes. mellanrummet mot stödmuren skulle överbryggas varför ett litet snedställt formtak blev första delmoment. Därefter byggdes formsidorna snedstående upp varpå gjutning fyllde tomrummet som skapats.



Annandag påsk så revs ena formvägen och återuppfördes liggande varpå skrotstensgjutning vidtog. Var stor bumling som nu åker i formen har högtrycksspolats runtom, vilket även berget erfarit. På så sätt borgas bästa vidhäftning mellan betong och sten.
Det kan tyckas märkligt att formen rivs och byggs upp så många gånger, men skälet är att jag hela tiden måste tänka på varifrån betongen fylls i formen på enklaste sätt. Tänker jag inte efter innan så kommer blir det mycket krångligt att få betong på plats. genom att bygga om formen i flera moment kunde jag nu enkelt tippa skottkärror med betong ner i formen. Och det är mycket enklare att lyfta enstaka brädor på plats än 60 kg betong från en skottkärra.

Kommentarer

Populära inlägg