Inte riktigt planenligt

När man är mitt uppe i arbetet med att blanda, kärra, fylla och packa betong så hinner man inte riktigt följa vad som händer. Men när man får tid att betrakta och betänka vad som skett så uppenbarar sig saker som avviker från planerna.

Min avsikt, vid gjutningen av breddningen av stödväggen, var att putsade innervägg ska ansluta dikt an kantstenen. Därför var Sisyfos extra noga med att förlägga gjutformen en bit in i förhållande till det förra underlaget. Betraktar ni bilden nedan noga så ser ni att gjutformen går in lite drygt 3 cm i förhållande till segmentet som det ansluter nedertill i bild.


Ett av skälen till denna relativt kraftiga formkonstruktion var ambitionen att göra allt i en gjutning. Men när vi fyllde och packade formen så kalvade formen delvis. Innebörden av begreppet "kalva" är att formen rör sig ur sitt avsedda läge och i bilden nedan kan ni se att formen vandrat utåt, och därmed hamnat utanför en tänkt kantsten. Sisyfos överskattade sin formkonstruktion och underskattade trycket som betong skapar i formen med påföljden att formen kalvade.När denna insikt sjönk in hos Sisyfos så blev det brått. Betong härdar som bekant snabbt så klockan nio på lördagen fick Sisyfos vackert riva formen och ställa sig med spade och hyvla bort det som formens kalvande ställt till med. Det där med att riva en form i förtid är alltid vanskligt, speciellt så närpå gjutningen. River man för tidigt så har inte betongen satt sig utan flyter iväg. River man försent så går det inte att göra något utan kraftigare verktyg.


Men här prickade Sisyfos så rätt han kunde önska. Betongen hade satt sig tillräckligt för att vara formstabilt men inte tillräckligt för att inte kunna hyvlas bort. Hyvlandet som därvid vidtog syftade dels till att ta bort det överflödiga, dels att återställa lodet hos betongväggen, så det var en hel del hyvlande, siktande och sen om igen.Så en snabb insats har förhoppningsvis avvärjt ett potentiellt problem. Men oturen stannade inte där. På söndagen, då vi avsåg gjuta klart det som kvarstod av grovgolvet och gjuta klart stenkistan, så regnade det för kung och fosterland. Vädret var riktigt uselt och det enda riktiga var att kasta planerna i papperskorgen och göra något annat inomhus. Men det är ett annat alias och en annan historia.

Kommentarer

Populära inlägg