Tillfället gör tjuven

En bra kompost skapas av såväl vanligt växtmaterial, som gräsklipp och löv, som av mer fiberrikt material, som kvistar. Därför har Sisyfos genom alla år haft en kompostkvarn för att mala ner allt det egna kvistmaterialet hans projekt skapar. Tills för två år sedan hade han en valsdriven kompostkvarn som gjorde underverk. Oavsett vad man stoppade i så tuggade maskinen sönder grena och kvistar.

Men så gick maskinen sönder. Materialutmattning fick mothållet till valsen att brytas av efter flera års hårt användande. Första året efter detta så hyrde Sisyfos en liknande från Hyreshuset för att mala ned allt det trädgårdsåret skapat. Problemet är bara trasslet med att åka och hyra och sen lämna tillbaka. Så lagom till hösten förra året beslöt sig Sisyfos att köpa en ersättningsmaskin istället.

Valet föll på ett Blocket-fynd. Knappt använt och för en femhundring så verkade det som ett fynd hade gjorts. Det var visserligen inte en kompostkvarn med vals utan en med snedställd roterande klinga, men kvarn som kvarn tänkte Sisyfos.

Skillnaden mellan dessa två typer av kompostkvarnar visade sig dock vara som natt och dag. Kompostkvarnar med snedställd roterande klinga är helt värdelösa, värre skit får man leta efter. Maskinen för ett fruktansvärt oljud och kräver en enorm insats för att mala ner grenar. Man ska i stort sett trycka, med hela sin tyngd på kvisten, ner i maskinen och det tar en enorm tid att få något utfört. Med valsmaskinen var det bara frågan om att sätta i kvisten så åt maskinen ner den på egen hand. Möjligtvis behövde man styra ner kvistarna.

Motviljan mot den nya, värdelösa maskinen, har inneburit att en hög av grenar samlats på hög. Fru Sisyfos har försiktigvis undrat när de ska malas ner men Sisyfos har hela tiden duckat och hittat något annat som tarvat hans uppmärksamhet. Så till sist beslöt sig fru Sisyfos att mala själv medan maken höll sig undan.

Mycket snart fick fru Sisyfos erfara maskinens fulla uselhet. Eftersom hon väger en bråkdel av sin man så hände egentligen ingenting. Det blev några matskedar kvistpure under en timmes nötande innan fru Sisyfos kom till samma slutsats som Sisyfos. Kompostkvarnar med snedställda roterande knivar är skit. Punkt slut.

Vi kunde dock inte förmå oss att kasta maskinen utan kläckte iden om att ställa den på garageuppfarten, så att någon klåfingrig förbipasserande lockas att ta den. Täby ska ju vara överhopat av turnerande tjuvligor så här i semestertider. Och där har den stått nu ett tag. Till och med tjuvarna verkar känna till det vi nu insett.KOMPOSTKVARNAR MED SNEDSTÄLLDA ROTERANDE KNIVAR ÄR SKIT.

Kommentarer

Populära inlägg