Nu bär det av uppåt

På söndagen beslutade sig Sisyfos för att börja montera pelarna på plats. Det första och mest precisionskrävande momentet var att få pelarbaserna på plats, i våg och i linje. Som alltid blev det en övning i logistik.

Alla pelarbaser skulle stå på en tunn bädd murbruk som dels fixerar baserna, dels säkerställer att de kommer i våg, individuellt och sammantaget. Eftersom mursanden tog slut på lördagen var det bara att åka till K-rauta och köpa 50 kg lekplatssand.

Nästa moment var att placera ut alla baser och se till så att interkolumnationen blev som den skulle. Teorier och planer i all ära men när saker ska på plats så måste man arbeta med sakerna på plats. När väl detta gjorts så markerades respektive bassegments kant längst ut mot gräsmattan.

Därefter lyftes baserna bort och vi spände ett riktsnöre längs med kanstenarnas övergång till gräsmattan. Utifrån denna raka linje markerades var pelarbas sida genom att en stor vinkelhake lades längs riktsnöret och vid respektive markering.

Dessa parallella linjer markerades sedan genom att gaffatejpas. Därefter lades pelarbaserna på plats igen och vi spände ånyo riktsnöret, men denna gång i bakkant, mot de grå stenarna. På så sätt kunde vi säkerställa att alla baser lämnade lika mycket kant mot gräsmattan och kom i linje. Även dessa markeringar gaffatejpades.För att säkerställa att alla baser fick lika mycket murbruk under sig skapades snabbt en jigg av fyra gjutplyfaskivor. Dessa skivor formades efter en bas och skruvades ihop och när de lades på plats fanns ett tomrum i mitten, lika stort som pelarbasen, att fylla med murbruk. Jiggen kan ses till vänster i bilden ovan. Murbruk, gjort på lekplatssand, lades i jiggen och drogs av med jiggen som utgångspunkt. Jiggen lyftes sedan bort och pelarbasen lyftes på plats.

För att kunna lyfta pelarbaserna var det nödvändigt att borra ner stora krokar i respektive bas mitt. Borra, plugga och skruva i. Därefter kunde Sisyfos ta en järnstång och lyfta pelarfoten på plats på murbruksbädden. Sisyfos lyfte medan fru Sisyfos riktade in. På plats var det sedan bara en fråga om att kryssmäta pelarbasen med vattenpass och justera in.När alla baser satts på plats renskars den lilla muffintopp som uppstått och tejpen togs bort. Simsalabim så stod så alla pelarbaser där de skull, i linje och i våg såväl individuellt som totalt. Resten, att stapla uppåt bör vara enklare, tack vare noggrannheten i detta första steg. Vi får väl se.

Kommentarer

Populära inlägg