Dags att montera pelare

Det har varit en stunds sändningsuppehåll, vilket Sisyfos ursäktar. Annat har krävt hans fulla uppmärksamhet och sändningsplatsen har flyttats, men nu är vi back on-line. Så i helgen var det dags att börja sätta pelarna på plats.

Första momentet är att få pelarbaserna på rätt plats, i linje och i våg. Det låter sig uttryckas lätt i ord men krävde en hel del arbete och småfixande. Vi tar det i de olika steg som krävdes.
Steg 1: För att få pelarna i linje så spändes ett snöre längs den tänkta linje pelarna ska bilda. Pelarnas placering mättes ut mht den interkolumnering som förra årets pelarrad har. Läget på respektive pelare markerades med en vit kartongbit med samma mått som pelarbasen och när den låg rätt så tejpades markering längs ytterkanten.

Steg 2: För att kunna lyfta pelarbaserna så behövdes det sättas en lyftkrok i mitten. Mitten markerades genom att diagonalerna ritades ut. Där borrades hål och pluggades varefter en lyftkrog skruvades i.

Steg 3: Pelarbaserna variera aningen i höjd, beroende på betongens krympning. variationer i vattenmängd i samband med mixandet, temepraturolikheter etc etc förorsakar dessa skillnader. Skillnaden mellan högsta och lägsta pelarbas var mindre än 4 mm, men Sisyfos är noggrann. För att ha koll på storleksordningen sorterades de efter höjd och i bilden är högsta basen längstbort och lägsta närmast.

Steg 4: Inbördes höjdskillnader där respektive pelarbas skulle stå mättes ut med långpass. Det kom att visa sig att pelarplatsen längst bort låg lägst och den längst fram var högst (återigen rör vi oss inom en halv centimeters skillnad). Därmed kom pelarsorteringen att korrespondera med deras tänkta placering.

Steg 5. För att försäkra sig om att alla pelarbaser får samma mängd murbruk under sig vid monteringen så snickrade Sisyfos till två jiggar. Jiggarna (arbetshjälpmedel) har samma nått som pelarbaserna, varav en ska ansluta till muren längst bort.

Steg 6: Den pelarbas som ska ansluta till muren längst bort prövades på plats. Då upptäcktes det att delar av stenar i muren stack på ett sånt sätt att korrekt placering omöjliggjorts. Åtgärden blev att såga och hugga bort en del så att rätt montering var möjlig. Det kan inte nog understrykas hur viktigt det är att prova saker på plats. Planer och teorier i all ära men måste hela tiden anpassa sig efter verkligheten som råder. Mycket bättre att upptäcka och korrigera innan.

Steg 7: Vid montering av pelarbaser blandar Sisyfos murbruk på sandlådesand, dvs finkornig sand av hör kvalitet. Nu när monteringen står för dörren läggs jiggen på plats, med tejpen som guide och snöret som riktlinje, och pelarbaserna har placerats ut vid deras respektive plats.

Steg 8: Nu läggs murbruket i jiggen och dras av med jiggens sidor som utgångspunkt.

Steg 9: Härnäst lyfts pelarbasen på plats, pår murbruksbädden i jiggen. Med jiggen på plats  förhindras att bruker trycks undan pga av att pelarbasen inte sätts ner exakt horisontellt. Eftersom pelarbaserna är tunga är det en mycket bra ide att ha en fru Siyfos till hands som riktar in placeringen.

Steg 10: Nu lyfts jiggen bort och pelarbasen vägs in och knackas till efter behov. Att den står i linje, att placerinen är rätt och att den är i våg i alla led kontrolleras.

Steg 11: Steg 7 till 10 upprepas för övriga fem pelarbaser. När alla pelarbaser kommit på plats och murbrukets stelnat en aning dras överflödet av. Här fungerar tejpen som ett skydd för det spill som är oundvikligt. När överflödet och spillet tagitsbort tas tejpen bort.

Nu står pelarbaserna på rätt plats, i linje och i våg. Förhoppningsvis kommer denna noggranhet i detta första skede att underlätta hela pelarmonteringen.





Kommentarer

Populära inlägg