I brist på annat

Dagens huvudövning är densamma som den var igår och densamma som den kommer vara i morgon. men för att kunna upprätthålla ert intresse tänkte jag beskriva de olika steg som pelarämnena går igenom innan de hamnar på plats. Beskrivning har varit väl summarisk så nu går jag igenom i text och bild.

Först och främst så börjar vi med att granska de verktyg som använd. Hammare och mejsel samt en betongslipsten.

Pelarsegmentet som ska bearbetas står rättvänt där det placerades efter gjutningen.

Första handgreppet är att flytta den till huggstället, vända segmentet upp och ner och ställa det på trädistanser.

Därefter huggs kapillärbacken bort, som blev det oönskade resultatet då betongen härdade, krympte men hängde kvar runt pappröret.

Sedan slipas kvarvarande betongyta för att ta bort de kvarvarande upphöjningarna. I realiteten går det inte att slipa bort mer än lite yta, även om Sisyfos skulle vilja skapa en helt plan yta. Även med den bästa vilja så blir ytan således inte plan och fördjupningar kan ses som lite gråare i bilden.

Därefter lyfts stenen från huggytan, placeras vid de andra segmenten som bearbetats i denna omgång i väntan på att spolas rena från flisor och damm.

Huggytan sopas ren och är redo för nästa sten. Totalt tar det tjugo minuter att bearbeta respektive segment, inalles två timmar.

Därefter är det dags att lyfta upp segmenten på sina platser. För att nå sista pelaren behövde Sisyfos göra ännu en jigg, denna gång som en arbetsplattform.

På plats vägs pelarsegmenten i våg i båda leder och i kryss. Det upptäcks då vart segmenten behöver kilas. På grundval av hur stor kilning som krävs för att uppnå vågrätt topp letar Sisyfos reda på lämpligt gruskorn, som ska tjäna som distans när den läggs i limmet. Detta moment tar mellan en och två timmar.

När så fru Sisyfos dyker upp är allt förberett, det är bara att vispa ihop stenlimmet och sätta gång och fixera segmenten. Detta sista moment tar drygt en timme.

Med de två sista segmentens inre hålighet tom, så måste Sisyfos kunna gjuta i dem med betong och armera imorgon bitti. Så iväg till Byggmax och köpa fem cementsäckar, vilket ska räcka till det som är kvar i samband med pelarmonteringen. Som tur var kom makadamet idag, vilket var i grevens tid.



Kommentarer

Populära inlägg