Vertikalskärning och toppdressing

Ibland har man tur. Denna helg hade Sisyfos föresatt sig att förnya och renovera gräsmattan. Som tur var visade sig vädret vara vidunderligt bra. Det kan förefalla som om gräsmattan inte behöver någon åtgärd men den är i stort behov av en remake.

För att få ordning på gräsmattan inför sommaren så ska den vertikalskäras, stödsås och toppdressas. Så makarna Sisyfos var upp med tuppen och hängde på låset hos Hyreshuset för att hyra en vertikalskärare över dagen. Sisyfos har redan inlett gräsklipparsäsongen och tidigare under våren gödslat med Stoller mossa. Klipphöjden har successivt sänkt och dagens första åtgärd var att klippa gräsmattan på lägsta inställning. 
Dagens huvudnummer blev att vertikalskära. När man gör det så får man intrycket av att man åsamkar gräsmattan irreparabla skador men det är bara att förlita sig på andras erfarenheter, som säger att det blir bra. Då gräsmattan på vissa ställen var ordentligt kompakterad gick Sisyfos över gräsmattan tre gånger med vertikalskäraren. Hur man än förebereder sig blir man häpen över mängden material som rivs upp ur gräsmattan. 
Med hjälp av fru Sisyfos krattades allt det upprivna material upp och lades på komposten av den äldste sonen som nu kom ut för att hjälpa till. Det gick förvånansvärt lätt att kratta upp allt och det såg betydligt bättre ut än befarat. 
Makarna Sisyfos och äldsta och yngsta sonen åkte därefter till K-rauta i två omgångar och inhandlade två kubikmeter topdress, totalt 40 stycken 50 liters säckar, och bar upp dem i pelargången. Detta kan låta överdrivet men gräsmattan är närmare 160 kvadratmeter och om det strös ut 1-1.5 centimeter toppdress så blir det dessa volymer som blir aktuella. Sisyfos hade kollat upp priserna på toppdress innan och K-rauta var absolut billigast då de erbjöd fyra 50 literssäckar för 89 kronor. 
Men innan det var dags att toppdressa så skulle det stödsås. Sisyfos hade för ändamålet införskaffat Weibulls Extra Green så att drygt 300 kvadratmeter kunde sås. Till hjälp för att så skaffades också den lilla gröna fröspridaren då fru Sisyfos inte tillät större apparater än så. Men det gick lika bra ändå. 
Sisyfos spred ut en halv påse gräsfrö i längdriktningen och sedan andra hälften längs med kortsidan. Därpå var det dags att placera ut alla säckar så att de skulle vara nära till hands under uttömningen av dem. 
Nu vidtog uppgiften att skära upp påsarna med toppdress och sprida ut dem i en lång ås. 
Denna ås av toppdress sprids sedan ut, med hjälp av baksidan på en kratta, så att dressmaterialet sprids sprids ut. Därefter är det dags att skära upp nästa rad av påsar i en ås, osv, osv. 
Lagom till kvällen och middagen hade allt toppdress tömts och spridits ut. Imorgon ska Sisyfos med hjälp av en tung upp-och-nedvänd rampdel dra omkring över gräsmattan, för att på så sätt fördela mer material i svackor och jämna till gräsmattan överlag.
Skall Sisyfos vara krass så ser det nu betydligt värre ut än vad det gjorde från början. Men det ska bli bra, vänta ni bara.

Kommentarer

Populära inlägg