Formtips

Målet för dagen var att få formen klar för gjutning och om möjligt också hinna med att bära upp lite sten som Sisyfos och yngste sonen knäckt under senvintern. I och med att Sisyfos hann med så pass mycket på första maj så var det snart gjort att passa till de sista formskivorna.
När formen fylls med betong utsätts formen för stor kraft och det är lätt att formen bågnar. För att förhindra det så har Sisyfos borrat ner lite fixeringsdubbar, där uttjänta borrar fungerar som dubb. Sisyfos sätter inte dessa dikt an regeln för erfarenheten har lärt honom att formtrycket då fixerat fast reglarna och det blir svårt att få bort formen när betongen härdat. I stället sätter han dubben en bit ifrån reglarna och slår in tillpassade regeldistanser, som är lätta att slå bort när gjutningen är klar. 
Sisyfos armerar skrotstensmuren och därför måste armeringen passas till efter bergets kontur. Första momentet är då att ställa nätet så att det hänger vågrätt från den högsta punkten, där nätet vilar på berget. Som ni kan se så har nätet fixerats med en snabbtving längst till höger i bilden nedan. 
Med hjälp av en distans,vilken ses stående vid bultsaxen i bilden nedan, som är lika lång som det längsta mellanrummet ner till berget från nätet, klipps nätet successivt av. När det sätts ner så följer nätet därefter bergets kontur.
Nätet var inte tillräckligt långt men skarvades med lite nätbitar som bilades fram under vintern när den gamla betongmuren togs bort. Alla bitar najades sen ihop och dubb borrades ner i berget som nätet sedan najades fast emot. 
I och med att vi nu kommer gjuta i nerförsbacke ville Sisyfos förhindra att allt långsamt åker ur formen genom att såga till ett stop längs ner, vilket kan ses i nederkant i bilden nedan.Där blev det helt enkelt en fråga om att såga till gjutplyfa som gick in mellan ståltenarna i armeringsnätet, och fixerad dem mot stopreglar på vardera sida på formen. Därefter fixerades formens överkant i mitten och i slutänden. Efter att ha spolat ren formen med högtrycken är Sisyfos nu redo att gjuta. 
Sisyfos måste dock se till att han har skrotsten på plats, och nu blev det lite bonusarbete i regnet. För att kunna gjuta med en viss effektivitet måste neddelad sten, som Sisyfos och yngste sonen delat ned under vintern, bärs upp. All delad sten ligger, som ni säkert minns, som en ständig panikpåminnelse för fru Sisyfos nere vid huvudentren. 
Så det var bara att bocka ner huvudet och envist börja bära uppåt.  De flesta stenar hade neddelats så att de var förhållandevis enkla att bära (märk väl att ingen sten någonsin är lätt). Men en del var så pass otympliga att Sisyfos fick ta hjälp av en uttjänt skottkärreram han fått från sin svärfar. Med några fastskruvade läkt har Sisfos fått ett hjälpmedel att skjuta upp de mest otympliga stenar. 
Efter att ha nött på med bärande i lite styvt en timme har Sisyfos fått undan en del i alla fall. Fru Sisyfos städpanik avtar i takt med att stenarna försvinner.
Uppe vid formen finns nu en tillräcklig hög med sten för att kunna gjuta i formen. Första momentet innan det förhoppningsvis gjuts imorgon, vilket är avhängigt den envist kvarvarande frostrisken, blir att blåsa av dessa stenar med högtrycken. 
Det är en hel del små delprojekt innan man kommer till skott, men tar man delprojekten efter varandra så når man fram till slut.

Kommentarer

Populära inlägg