Lärlingar

Makarna Sisyfos har tre söner, alla med ena foten i vuxenvärlden. Den som följt bloggen vet att det ibland dyker upp en son här och var emellanåt och hjälper till. Men när de dykt upp har det inte funnits pedagogiska och lämpliga uppgifter att arbeta med, vilket förmodligen dämpat ätteläggens tentativa intresse.

I år har makarna Sisyfos tänkt ut ett lämpligt projekt för samtliga söner att deltaga i och, framförallt, lära sig att arbeta med verktyg och fysiskt. Makarna Sisyfos har förberett sönerna på att de får räkna med att arbeta minst en heldag en gång i månaden och tidigare i år så utrustade vi alla med lämplig arbetsklädsel. Gemensamt ska sönerna under Sisyfos överseende ordna till växthus och pelargång och idag var det dags för första uppgiften: bygga gjutform, armera och gjuta en utkragning i växthusdelen.

Som synes är det dock en hel del som måste flyttas innan vi ens kan komma igång med något.
I takt med att allt bars ut så sorterades stenen i tjocklek för att underlätta deras uppsättning sedan. När utrymmet var urplockat så sopades det rent och den låga väggen som ska utkragas, mitt fram i bild, mättes upp.
Sönerna fick därefter hämta långa reglar för botten och topp samt regelämnen som förbinder dessa. Med fogsvans fick de sedan lära sig att såga till virket i rät vinkel, märka ut placeringen på långreglarna och montera ihop regelramen. 
För att förankra utkragningen i befintlig mur så borrades krokar in i väggen och två armeringsnät fästes på plats.
Med överblivna plank fick de sedan skruva fast det som blir gjutformssida, sätta den på plats, fixera regelramen med reglar i botten, loda in den och förankra den i snedsträvor.
Det var nu tänkt att vi skulle gjuta i detta med betong, men vädret var helt enkelt för kallt, med snö och hagel, så Sisyfos blåste av denna del. Istället bar vi med gemensamma krafter upp en av pallarna med ölandssten, som vi ska bygga låga stenväggar mellan pelarna med.

Detta tog musten ur lärlingarna så fortsättningen får anstå till nästa lärlingstillfälle.

Kommentarer

Populära inlägg