Att lägga en grundsten i rätt nivå, i våg och i linje

På de reglar som Sisyfos fixerade igår, som hållpunkter för linjeanvisare, har Sisyfos skruvat fast två vita brädbitar. Med hjälp av det korta gula vattpasset vägs rätt nivå, dvs den nivå som ska utgöra grundstenens översida, in på den närmaste brädbiten och en skruv markerar rätt nivå.

Med hjälp av en längre rätskiva markeras samma nivå in på den andra brädbiten och en skruv fixeras nivån.

På de formreglar som ska begränsa betongens utflytning under grundstenen fixeras några listbitar i en nivå, utmätt med vattenpass, som utgör grundstenens undersida. På så sätt är det bara (nåja det är alltid lite passande och bankande eftersom undersidan inte är helt slät) att fylla upp betong i nivå med dessa listbitar för att sedan lägga stenen i denna betongbädd.

Härnäst spolas gjutformen ren med högtryck och vätes samtidigt in ordentligt. Ett rött snöre spänns därefter fast mellan de två brädbitarna för att markera linjen på grundstenens placering.

Därpå bestrykes ytan med vidhäftare för att helt enkelt öka vidhäftningen mellan de olika betongytorna. Samtidigt bestrykes även undersidan av grundstenen med vidhäftare. För att underlätta betongtransporten monteras även en ramp som leder ner bredvid gjutstället.

Även grundstenen lyfts nu ner intill gjutstället och står på högkant nästan klockan tolv i bilden nedan.

Makarna Sisyfos hjälptes sedan till att blanda till en betongblandare till hjälptes även åt att fylla i gjutformen med betongen i rätt nivån.

Till sist läggs grundstenen på plats, ordnas till i linje med hjälp av riktsnöret och vägs in med vattenpass. Ölandsstenar är inte släta så man får kolla på flera ställen över stenen, i båda riktningar samt kryssväga diagonalerna (det sista brukar vara det bästa för att få ordning på våg i alla riktningar.

Den betong som blev över användes för att släta till nivån bakom grundstenen samt fixera några skrotstenar som bygger volym.

Nu har makarna Sisyfos fått grundstenen för trappa, ändmur och plattform på plats, i rätt nivå, i våg och i linje.

Kommentarer

Populära inlägg