Latsidan

Nej kära läsare, Sisyfos har inte legat på latsidan under den senaste tidens paus från sociala media. Denna sommarens fantastiska väder har ägnats åt att Sisyfosarbeta så mycket som det varit möjligt. Det hårda arbetet har dessvärre tärt på Sisyfos krafter som efter hårt arbete knappt orkat lyfta kameran.

Som tur är har Sisyfos förevigat olika steg i arbetet så att framåtskridandet kan följas. Innan semestern började han Sisyfos montera valvformen. Första steget är då att lägga bärreglar mellan fundamenten.

Därefter läggs flera kortlingar på reglarna för att skapa en bäryta. Det är också dessa kortlingar som tillåter formen att tas bort efteråt eftersom dessa "enkelt" kan dras bort.

På bärytan läggs sedan valvformen.

På valvformens sida fästes sedan den formsida som begränsar valvet hitåt i bild. En regel fästes sedan i formplyfans överkan för att hålla i hop det hela.

I formen läggs sedan korta formbrädor på valvformens medar och valvet kan börja gjutas.

Den första kilformade valvstenen placeras sedan i valvformen och de följande stenarna placeras när tillhands, här i trappan.

Sen är det bara en fråga om att lägga bruk, fixera sten och säkra den med bruk på sidorna, varpå nästa sten kan lyftas ner. Den ledande principen är att lägga valvstenarna så att de befinner sig i rät vinkel till valvytan.

Hela valvet gjuts i en följd och sista stenen pressas ner för att kila fast det hela. Sisyfos ser till att ha lite mer stenar än han förmodar ska gå åt så att han har att välja bland lämpliga valvämnen på slutet.

Medan valvet härdade påbörjades läggningen av den ytbeläggning som kommer att leda ner till entreplanet. Den temporära gångplattformen togs bort för att därefter påbörja trappan som ska leda neråt.

Läggning av ytstenar sker en åt gången och i en form för att säkerställa att betongen inte flyter ut. Det innebär att all betong inte går åt så sekundärprojektet för den överblivna betongen har varit att bygga upp sidomuren på det nygjorda valvet.

Sisyfos har dessvärre krånglat till det för sig i och med att trappan nedåt byggs uppifrån och ner och inte tvärtom som är det brukliga. Så för att detta ska låta göra sig har Sisyfos gjutit ett steg nedåt åt gången samtidigt som han lagt stegyta för trappstegen med hjälp av de vita brädorna som är i våg, i rät vinkel till muren och i rätt nivå.

Till följd av bergets flacka lutning så kommer Sisyfos att göra dessa trappsteg 50 cm djupa och 7 cm höga. Förra säsongen kom Sisyfos över ett parti med 30 cm breda krönstenar. Så för att få till en stegyta på 50 cm så behövdes det byggas till en yta på 20 cm. I bilden nedan ses de fem översta trappstegen 20 cm yta, och krönstenen ska nu bara monteras mot dessa.

Planen var att göra detta sista moment idag, på den sista semesterdagen, men det ville sig inte. Himlen öppnade sig och allt regn som behövts under sommaren kom nu istället. Läggningen av dessa stegstenar är vital och Sisyfos ville inte riskera att regnet gör bruket för vattnigt.

I stället gjöts ännu några lager sten på plats i sidomuren som står på valvet.

Som synes är det nu inte långt kvar till dess att kröntäckning ska på plats.

Kommentarer

Populära inlägg