Huvudbry

Sisyfosarbetet är mycket en fråga om hur man praktiskt löser de utmaningar som Sisyfos ställs inför. Dagens uppgift, att bygga form till fundament för att överbrygga servitutsschaktet, är ett utomordentligt exempel.

Utgångspunkten är den räta linje som muren, och därmed fundamentet, ska följa. Den räta linjen preciserades i två punkter, en vid den gjutna muren och en på andra sidan schaktet. Med punkterna markerade lades en regel på plats Under denna regel lades en kortare regel från djupaste punkten upp mot utgångsregel.
Dessa två reglar dubbades fast på tre punkter. Med utgångslinjen fixerade mättes motstående sida ut och fixerades likaså. 
 Därefter byggdes respektive formsida upp med råspont, som nu kommer till användning igen. Råspontens fördel är att det är mycket enkelt att mäta, såga och passa till efter bergets form.
 Med fundamentsidorna på plats byggdes kortsidan snabbt upp. Inuti formen skruvades en regel fast, vilket gör att det uppstår en hylla varpå valvformen kan ställas. Slutligen skruvades kortlingar på plats för att i en gjutning skapa ett lämpligt lutande fundament.
 Slutligen förberedes fundamentet på hitre sidan. På så sätt skapas båda sidors fundament i en gjutning, vilket kommer underlätta avsevävärt.


Kommentarer

Populära inlägg