Närproducerat

När Sisyfos grävde ur för den mur han gjutit på sistone så framkom flera stora granitbumlingar. Eftersom granit är enkelt att forma så passade Sisyfos att spräcka ner dessa granitbumlingar på så sätt han fick fram råämnen till framtida valvbyggen. Dessa råämnen staplade han upp så att de kunde tjäna som en vägg mot all jord som grävdes fram.
Dagens uppgift var att ta fram valvstenar till det valv som snart kommer att slås. Nyfikna kan undra varför stenarna behöver bearbetas överhuvudtaget. Problemet är att de är för stora och tunga för Sisyfos att lyfta när valv byggs. Sisyfos har inga problem att lyfta dessa i vanliga fall men vid valvbygget måste han stå lutad över formen utan stöd. Sisyfos risker helt enkelt att trilla över ända om stenen är för tung, vilket Sisyfos erfor vid tidigare valvbygge.

Så processen var rätt enkel, bära fram ett råämne,
för att därefter dela ner det i två valvämnen.
Sisyfos hade uppskattat att det skulle behövas ungefär 160 cm underkant av sten och sakta men säkert arbetade han sig igenom flertalet stenar. Genom att hålla koll på var stens undersidetjocklek kunde Sisyfos producera de valvämnen som krävdes.
Lugnt och metodiskt spräcktes valvämnena fram och har sorterats i den ordning som de sedan ska läggas.
Det som kvarstår för dessa stenar är att bli renspolade inför valvslagningen. Sisyfos är nöjd över att kunnat återanvända sådant som annars bara blivit skrot samtidigt som han bygger med sten som producerats på plats.

Kommentarer

Populära inlägg