Passande

Efter en lång period av hårt arbete, med mycket gjutande så var det idag dags att börja med den avslutande muravtäckningen. Sisyfos har redan tidigare placera ut krönsten men utan kontroll på hörnstenen går det inte att lägga något i bruk.

Men för att det skulle låta sig göras så behövde Sisyfos först montera bort formen bakom det som gjöts igår.
 Men eftersom inte hela södra kortsidan är klar får en av skivorna sitta kvar, till dess det hörnet också är klart.
 Det viktigaste för dagen var dock att få till det hörn som avgränsar södra kortsidan mot grannen. Som synes av riktsnörena så är det inte ett rätvinkligt hörn. För att få rätt vinkel och rätt längd på stenen, i Sisyfos värld en sten som slutar i mitten på underliggande sten och som inte är för stor att hantera, så prövade Sisyfos olika stenar på plats
  och markerade rätt dragning på den sten som skulle användas och därför huggas. I bilden nedan syns denna dragning i nederdelen på stenen.
 Därefter högg Sisyfos längs denna linje, på alla fyra sidor, till dessa att stenen delade sig längs den avsedda dragningen.
 Med den krönstenen klar var turen kommen till den anslutande krönsten på den södra kortsidan. Även här krävs det tillpassning.
 Sisyfos fann det enklast att lägga mäta stenen på plats för att fastställa glipans storlek i bakkant, i detta fall 3 centimeter.
 Därefter var det bara att markera samma mått på framsidan
 varefter stenen sågades till och kanthöggs. Stenarna är dessutom av samma tjocklek varför de även hamnat i våg, utan att de lagts i bruk.
 Med hörnet tillpassat var det sedan lite av en passningsövning för att få till avtäckningen mot grannen så att svinnet minimerades. Det krävdes en hel del omflyttningar men till slut fick Sisyfos till hur stenarna ska placeras. Genom detta passande av krönstenarna undvek Sisyfos onödigt sågande och märkliga kortbitar samtidig som han kunde spara undan två krönstenar, från denna leverans, till andra projekt.
Nu är sidan mot grannen redo att läggas i bruk.

Kommentarer

Populära inlägg