Ett ton sten

Idag var det dags att bära upp, lägga ut, såga, kanthugga och passa till ett ton krönsten. Det viktigaste här vara att hitta bra stenämnen för att hugga till hörnbitar av. Sisyfos fann två krönstensämnen som var lämpliga. Lämpliga stenar att hugga är stenar som är homogena och dessa har en speciell klang när man slår med mejsel på dem.

Kanthuggningsprocessen är rätt enkel. Markera den hugglinje som ska åstadkommas, i detta fall fem centimeter in från den raksågade änden och sedan metodiskt hugga med lätta hammarslag på båda sidor.
 Det viktigaste här är att hugga med lätta slag metodiskt längs linjen och ständigt vända på stenen så att effekten blir så jämn som möjligt. Till slut ger sig stenen och en huggen kortsida har åstadkommits.
 I övrigt var dagens arbete enbart en fråga om kraftmätning. Inte nog med att stenen skulle upp från gatan, den behövde sedan prövas på plats och flyttas runt till dess rätt ordning uppstod. Därefter var det nödvändigt att lyfta ner, kanthugga stenen och lägga tillbaka den på plats med rätt fogmellanrum.
Till slut var ordningen uppnådd och ett ton krönsten hade funnit sin plats på de tre kvarvarande sidorna.
Innan dessa kan läggas i bruk kvarstår dock en serie moment som vi kommer till.

Kommentarer

Populära inlägg