Att bygga en klen gjutform

Det har nu blivit dags att bygga en gjutform, en klenform, som klarar av att hantera skrotstensgjutande med betong. Den form som Sisyfos bygger klarar inte av att fyllas enbart med betong, tex färdigblandad från en betonglastbil. Då skulle formen undantagslöst kalva. Men den duger mycket bra för det sätt som Sisyfos gjuter

Scenen som öppnade sig igår såg ut som följer.
 Första uppgiften var att flytta undan stenarna och spänna ett riktsnöre längs den dragning som gjutformen ska ha. Därefter lade Sisyfos ut två reglar som följer denna dragning och därefter dubba fast dessa, två dubb per regel, så att de fixeras i nederkant. Sisyfos använde 20x5 reglar eftersom han funnit att klenare reglar, tex 10x5, tendera att ge efter lite och böja sig vid gjutning.
 På dessa grundreglar lade sedan Sisyfos en överliggande regel vilken skruvades fast.
 Därefter sågade Sisyfos till formbrädor och skruvade fast dem i reglarna varefter den överliggande regeln säkrades i överkant med snedsträvor.
 När väl detta är gjort är formen klar och det blev nu dags att rengöra formen med högtryck. Vatten, småsten och jord söker sig därvid nedåt till lägsta punkt och Sisyfos fick skopa upp vatten för att få bort detta.
 I och med detta är nu Sisyfos redo att börja skrotstengjuta och kommer då att börja med att gjuta i formens lägsta punkt först. Men detta blir morgondagens övning.

Kommentarer

Populära inlägg