Äntligen bårdsten

 Det var ännu en dag med mörka utsikter men Sisyfos såg ingen anledning att stanna upp. Istället satte han högsta fart på morgonen och gjöt upp bottennivån i det som Sisyfos arbetade så hårt med igår.


Sisyfos hade tre säckar kvar av föregående inköp och var orolig över om det skulle räcka. Men redan efter en och en halv betongblandare så var ytan klar. Sisyfos är genuint usel på att bedöma de mängder som ska gå åt men i detta fall var det till hans fördel. Den halva som var kvar användes för att gjuta in ännu några skrotstenar.

Sisyfos skiftade därefter sitt fokus mot att börja färdigställa saker som ska bli synliga. Det var dags att börja lägga bårdstenar på de delar av grundfundamentet som nyligen färdigställdes. Sisyfos började med att rita upp var formbegränsningsreglar skulle läggas.


Sisyfos borrade sedan fast dessa och skapade den första gjutformen. För att ha koll på nivåerna dubbades fyra järn ner och höjdmarkörer fästes på dessa med gaffatejp.


Invägningen av höjdmarkörerna krävde dock två försök. Vid första invägningen utgick Sisyfos från underkant på skifferbården i bilden nedan. Men när nivåerna kontrollerades så var alla markörer aningen för höga (om än i våg). Sisyfos tittade då till skifferbården en gång till och så att där var en litendifferens till det bruk som vilat på stenplattorna. Så för att efterlikna de bortbilade golvet så spände Sisyfos fast en brädbit med lite virkesbitar han hade liggande. Den lilla skugga som syns mellan träbiten och skifferbården var det som nu gjorde att det blev rätt. Det är i lägen som dessa som Sisyfos är tacksam över den samlarmani han har. Det finns alltid några spillbitar till hands för denna typ av märkliga provisorium som måste göras. 


Därefter åkte Sisyfos och inhandlade mer cement, denna gång bara fem säckar. Sisyfos ka åka på semester på måndag och denna mängd cement bör ta honom fram till måndagen. Det var sedan en lätt match att blanda till en betongblandare, lägga i bruk i gjutformen, lägga bårdstenen i linje med det snöre som markerar bårdstenarnas dragning och väga in bårdstenen i våg. Ni kan nu se hur höjdmarkörena ser till att båda ändar av stenen hamnar i rätt nivå och det lilla vattenpasset säkerställer att stenen ligger plant.

Den betong som pyst ut under det att bårdstenen lagts, muffintoppen, får härda några timmar, och skärs sedan bort innan det blivit alltför hårt.

Det blev mycket betong över vilket ånyo användes till att gjuta in skrotsten. 


Och här har ni nu den arbetsprocess som nu kommer att tillämpas otaliga gånger framgent. Bårdstensläggning blir primärprojekten som sakta färdigställer ytskiktet medan grundfundamentets påbyggnad nu blir sekundärprojekt.

Kommentarer

Populära inlägg