Berättigat påtalande

 Sisyfos skriver denna blogg med förhoppningen att andra ska bli inspirerade att ge sig i kast med omöjliga uppgifter. Av läsartalet att döma så finns det ett dussintal läsare som troget följer det som skrivs. Det är i princip inte tal om någon tvåvägskommunikation, med en livaktig dialog i kommentarerna, så Sisyfos blev mäkta glad när det faktiskt skrevs en kommentar härom dagen. 

Sisyfos vill rikta ett stort tack till kommentatorn för att han uppmärksammat något som inte framgått så väl. Så Sisyfos tänkte ge en bättre bild över hur husgrundens förutsättningar ser ut. Den bortbilade entren ger unika möjligheter att blottlägga hur det står till runt grunden.


Som ni ser i bilden ovan står husgrunden i en lågpunkt och bildens högra nedre kvadrant visar hur vatten hela tiden står mot betonggrunden. Även med jord där så fanns hela tiden fukttrycket på plats. 

Strax ovanför spadens handtag växlar betongen över till suggor och mellan betong och suggor ligger en grundmurspapp för att bryta fuktvandring från betong till suggor och vidare upp i husväggen. Till vänster i bild ses hur betongen bildar ett knä och går upp tre skift och där syns den mörka grundmurspappen lite tydligare.

Sisyfos kommer att gjuta an grundfundamentet mot befintlig grundbetong. Själva orsaken till detta är att helt enkelt gjuta bort det faktum att huset står i en vattenpöl. Ambitionen är att leda om vattnet som kommer uppifrån tomten, vilket vi kommer till i kommande inlägg. Eftersom hus och grundfundamentet kommer att vara i kontakt med underliggande berg och utsättas för markfukt och vatten ser Sisyfos inte någon anledning att skilja gammalt och nytt åt.

Men ovanför grundmurspappen och mot suggorna kommer Sisyfos att separera suggorna från grundfundamentet med cellplast, dels för att isolera men framförallt hindra att eventuell fuktvandring från grundfundamentet till suggorna och vidare in i huset. 

Om ni läsare har bättre förslag så mottas allt med tacksamhet i kommentarerna. Än kan planer ändras men när det väl är igengjutet blir det värre.



Kommentarer

  1. Det låter som att du har en rimlig plan. Jag är inte orolig längre :)
    Tack för att vi får följa dig, vi dussintalet trogna!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Johan, det är jag som ska tacka för att du och de andra trogna vill följa denna monotona följetong.

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg