Autopilot

 Läggandet av bårdstenar går nu på autopilot. Det är bara en fråga om att leta ut rätt längd på stenen, kanthugga tre sidor, fixera kortsidan i formen och sedan lägga stenen i linje och våg. Som vanligt lades två bårdstenar, en precis efter hörnet som lades igår


och en längst bort som en avslutning mot berget.


Här ovan ska Sisyfos lägga den bårdsten, som ska gå tvärs över och som ska avisera ett steg upp.

Det Sisyfos ägnade en hel del tid åt var att fundera över det bästa sättet att leda vattnet i nästa steg. Sisyfos kom fram till att det enda sättet att få klarhet i nivåer och avrinning är att först fixera den nivå där markvattnet som kommer funt grunden uppifrån leds in i den första kasunen. Därför gjöt Sisyfos upp den nivå där markrören ska läggas och gjutas in. 


Det kanske inte syns så väl men Sisyfos var noga med att gjuta an mot huset i en nivå lägre än där befintlig betonggrund är gjuten.

Sisyfos beslöt sig också för att börja gjuta upp den jordkasun som kommer att ha störst djup. Sisyfos grovmärkte ut det lägsta hörnet med sprayfärg och gjöt upp en första grovmur med de stenblock som han nu vill göra slut på.


Sisyfos avsikt är här att gjuta upp en vattentät "bassäng" dit markvattnet från den bortre kasunen kan avledas till. När grovmuren kommit på plats, vilket går rätt kvickt med dessa händiga granitblock, ska Sisyfos bygga en form och gjuta upp detta ordentligt mellan form och grovmur. När denna "bassäng" är på plats ska markvattnet ledas om till "bassängen" varefter det vatten som står mot huset kan dräneras och det utrymmet gjutas igen.

Sisyfos har funderat mycket på hur detta gjutande ska låta sig göras med tanke på att det ständigt rinner markvatten. Mycket av detta Sisyfos-arbete handlar just om att hitta en lösning på oväntade problem. Framför allt vill Sisyfos lösa denna hydraliska problematik stegvis för att kunna se om det som görs fungerar, för att kunna vidta åtgärder om så inte är fallet. 


Kommentarer

Populära inlägg