Ombytta roller

 För ett tag sen nämnde Sisyfos något om sin ambition att leda om det dagvatten som nu rinner ner mot huset utan att riktigt visa vad som är på gång. Så låt oss backa bandet  och titta på upprinnelsen(!) till dagens värv.

Sisyfos har funnit att det rinner vatten från berget ovanför från två håll och i bilden nedan prövade Sisyfos om han kunde leda båda dessa flöden till en bana, vilket han kunde med framgång.


Sisyfos ville därefter se om han kunde leda om det ena flödet, det som rinner längs berghällen, genom att gjuta upp denna bottennivå och leda om flödet till mellanrummet klockan tre i bilden nedan.


Det visade sig fungera mycket bra att döma av bilden nedan. Ni kan se vätan som kommer ner längs berghällen till den plana ytan. Ytan är som synes torr längst till höger, så vattnet har därmed letts om med framgång.


Det vattenflöde som rinner längs grunden rinner fortfarande ner i det mellanrum Sisyfos skapat men dagens primärsatsning är nu att leda över det på den uppgjutna ytan. 


Vän av ordning kanske undrar varför Sisyfos inte bara gjuter allt på en gång och hoppas på det bästa? Skälet är att Sisyfos vill säkerställa att det han gör fungerar, i liten skala. Blir det fel är det enklare att göra om och rätta till det som felar. Om allt gjöts på en gång och det blev fel så skulle det bli ett rent helvete att rätta till det felaktiga. Så därför testar Sisyfos sina hypoteser i liten skala först.

För att få till flödesbanan letade Sisyfos först reda på några stenar som skulle underlätta vattnets nya dragning.

När väl gjutandet inleddes så var det därför enkelt att få stenarna på plats och säkerställa vattnets bana ner på den plana ytan. Om allt har gått väl imorgon kommer den öppning som tidigare varit vattnets bana att vara torr, varpå den kan gjutas igen.


Så det som nu ska vara primärprojekt, läggandet av bårdsten, blev för dagen sekundärprojekt. Men även det blev gick som planerat.


Som alltid när det blandas till en betongblandare så blev det bruk över, vilket användes för att få ännu några skrotstenar ingjutna.


Som avslutning på dagen, och förberedelse på morgondagen, spolades resterande skrotstenar rent.


Om allt går som det ska kommer en stor mängd av dessa stenar att gjutas in i morgon samtidigt som en ny bårdsten kommer på plats.

Kommentarer

Populära inlägg