Hårfin

 Precis som Sisyfos uppgav igår så var huvudmålet för dagen att lägga en slät stenrad i mitten på mikrotorget framför entrén. Men Sisyfos behöver även ordna så att där finns ett sekundärprojekt som kan svälja eventuellt betongöverskott. 

Ett sådant lämpligt sekundärprojekt var att fästa grundmursmembran och sätta cellplastskivor på plats. Det visade sig dock vara svårt att få grundmursmembranet att fästa i dessa låga temperaturer. Sisyfos mindes att detta kunde avhjälpas om man kunde värma med en värmepistol. Någon sådan hade dock inte Sisyfos så istället så lånade han fru Sisyfos hårfön.

Det gjorde susen och grundmursmembranet kom på plats, cellplastskivorna sågades till och monterades varefter alla fogar tejpades igen, även där med hjälp av fönen.


Därefter vidtog förberedelserna för stenraden. Två riktsnören fästes upp, fyrtio centimeter från varandra, vilka skulle tjäna som en guide för stenarnas läggning i höjd, våg och linje.


Gjutformen hade monterats så att när betongen lagts i formen, upp till formkant, skulle det bara vara att lägga stenarna så skulle de vara i våg med riktsnörena. Detta är första gången Sisyfos prövar denna metod men det gick långt över förväntan. De släta ölandsstenarna, som alla var i samma tjocklek, kom enkelt på plats och en centimeter bred distans underlättade läggandet. När raden lades började Sisyfos med den mittersta stenen och lade därefter resterande stenar på vardera sidan.


Fru Sisyfos lade sista handen vid raden och gjorde fogarna mellan stenarna. Eftersom de bortre bårdstenarna är aningen högra än de på hitsidan så innebar detta läggande ett visst fall mot vattenspegeln, vilket kan ses hur vattnet lakas ur fogen.


Det gick åt två betongblandare, där gjutformen ovan svalde aningen mer än en. Det som blev över av den andra betongblandaren användes för att fixera cellplastskivorna och bygga upp grundfundamentets nivå.


Kommentarer

Populära inlägg