Härtill är jag nödd och tvungen

 Dagens arbete kom att präglas av biskop Hans Brasks formulering kring ett riskdagsbeslut han var med att fatta 1517, att  straffa ärkebiskop Trolle och riva fästningen Stäket. Fullt så dramatiskt var det dock inte för Sisyfos räkning.

Sisyfos är i färd med att slutföra sista delen av grundmursfundamentet och idag förseglades cellplastskivorna upp till samtidigt som deras nivå bestämdes.


Denna smala gång ska bli 92,5 centimeter bred med bårdstenar på båda sidor, mot bassängen och mot husgrunden. Det innebär att brunnsavtäckningen, som har en toppdiameter på 40 centimeter måste hamna precis mitt i gången för att få plats. Det förhåller sig dock så att bottendiametern på brunnsavtäckningen är 47 centimeter. Delar av brunnsbetäckningen kommer därför att vara under kanten på bårdsten.



Brunnsbetäckningen måste därför fixeras på plats innan bårdstenarna läggs. Som Ni ser ovan saknas ena halvan av detta underlag, vilket behövde åtgärdas. Samtidigt måste Sisyfos se till att regnvatten kan rinna undan från de delar som ännu inte skrotstensmurats upp till rätt grundnivå, ena halvan med andra ord. Så Sisyfos fick fixera en provisorisk form för att kunna gjuta upp grovyta för brunnsbetäckningen.


Detta konstrande gör det möjligt att fixera brunnsbetäckningen samtidigt som vatten kan rinna av. Med detta på plats ägnade sig Sisyfos sedan åt att plocka ut och passa till bårdstenar som ska kanta bassängen. Sisyfos gör detta kallpassande för att minimera sågande och spill.


Sisyfos kommer nu att vara borta imorgon för att vara åter på söndag, då brunnsbetäckningen ska fixeras.
. 

Kommentarer

Populära inlägg