Äntligen säsongstart

Under vintern går det inte att göra något kontstruktivt utomhus. Man kan bara bida sin tid och lägga upp planer för vad som ska göras under den kommande säsongen. Under sommarsäsongen -09 kommer jag att fokusera på den yta som ligger framför huvudentrén. Så här såg det området ut för en månad sen.


I korthet är det ett område som använts för att lagra olika massor. Högst uppe till vänster skymtas de kasuner där jag förvarar sand och grus. I förgrunden är jag i färd med att gräva fram berg, varpå stödmurar ska byggas. Den framgrävda jorden harpas och används som fyllning i de övre färdigbyggda terasserna. I förgrunden till vänster syns stenar som grävts fram men som varit för stora för att ta bort och som därför placerats ur vägen för utgrävningen.

I helgen som gick var det dags för en efterlängtad säsongsstart. Marken var äntligen bar och tjälen har börjat gå ur åtminstone jordens ytlager. Det var äntligen dags att komma igång. Tre uppgifter måste göras för att få fart på murbyggandet. Först och främst måste jordhögen som täcker berget grävas bort så att berget blottläggs.

Jorden ska först och främst grävas undan varvid större stenar sorteras ur. Dessa stenar ska sen användas som utfyllnad för en gång i den övre terrassen. Som synes i bilden nedan så började jag genast att sortera ur större stenar.

I bakgrunden i bilden ovan ses vår kompost som hålls på plats av lastpallar. På toppen av komposten kan man se en stakkäpp som markerar den linje som stödmuren kommer att följa från huset. Relativt snart i bortgrävandet av jorden måste därför komposten flyttas. Huvuddelan av komposten är dock färdig för användning och denna kompost ska berika jorden i de övre terrasserna. I bilden nedan har jag ställt mig vid stakkäppen och fotograferat den riktlinje, rakt ur från husets vänstar långsida, varefter muren ska byggas.

Den del av komposten som inte är färdigkomposterad måste sålunda flyttas. För att spara arbetstid och möda så blir flytten av kompost inte lång, utan den flyttas bara nedåt i backen. Problemet är dock, vilket framgår av bilden nedan, att på den platsen ligger det tre stora stenar som måste bort. Så den tredje uppgiften som måste göras i närtid är att flytta dessa bumlingar.



Så den omedelbara uppgiften i helgen blev att flytta oflyttbara stenbumlingar.

Kommentarer

Populära inlägg