Att flytta berg

Hur bär man sig åt att flytta oflyttbara objekt som berg eller stenbumlingar? Jo, man bryter ned det oflyttbart stora till mindre flyttbara delar. Årets första konstruktiva delprojekt blev sålunda att röja plats för den nya komposten, och då måste tre stora stenbumlingar flyttas, genom att delas ner i hanterbara bitar. Till hjälp har jag min outröttliga borrhammare av märket FLEX, en grov borr och tre stycken späckkilar.

Första steget är att borra hål längs en tänkt spräcklinje. Ju tätare hålen sätts desto effektivare spräckning, men det tar samtidigt en del tid att stå och borra. Mindre än en kvart från det att förra bilden togs har tre hål borrats i stenen vilket syns i bilden nedan.

Nästa steg är sen att placera spräckkilarna så att spräckkraften i vardera kil sker vinkelrätt mot den tänkta spräcklinjen. Ska man vara riktigt bokstavstrogen, ska man ritsa upp och hugga en anvisningslinje längs spräcklinjen, men jag är mer intresserad av snabbhet och har skippat detta steg. I realiteten har jag inte märkt mycket skillnad med eller utan huggen anvisningslinje, varför jag besparar mig detta moment. I bilden nedan är kilarna på plats.

Sista steget i är därefter att driva ner spräckkilarna mellan spräckblecken. Spräckblecken ligger an mot hålets sidor och anbringar spräckkraften från spräckkilen vartefter den drivs ner. Genom att i tur och ordning omväxlande driva in respektive håls spräckkil ökas spräckkraften gradvis till dess en spricka uppstår, varvid stenen är spräckt. Ibland behöver man låta kilarna sitta ett tag för att spräckningen ska bli av men i mitt fall här tog det två minuter, vilket ses i bilden nedan.

Därmed var första delningen av stenen klar. Denna sten krävde dock en spräckning, så att den föll sönder i tre delar. Mindre än 40 minuter från start är stenbumlingen sönderdelad till hanterbara bitar, enligt bilden nedan. En viss del av denna tid har dock använt till att fippla med kameran för att kunna dokumentera allt, så förmodligen hade det krävts mindre än en halvtimme för arbetet.

När nu bumlingen blivit hanterbarvitar bortforslingen av stenen. Genom att ta respektive sten på en pirra, dra upp stenen till gräsmattan och murtrappen och bära upp den sista biten, så hamnade stenen bland andra liknande stenar som ska användas för en gång i en av de övre terrasserna.



Med första bumlingen ur vägen är det två bumlingar kvar. Alla moment; borra, spräcka och flytta upprepas för vardera kvarvarande bumling.

Till slut är dock platsen röjd, bumlingarna spräckta till hanterbara delar som sen fraktats bort. Platsen är nu redo för tjäna som ny kompostplats. Ytterligare ett delprojekt gjort på vägen mot slutmålet.


Kommentarer

Populära inlägg