Upplysta konsumenter?

Jag bor i Täby och är en aktiv do-selvare. När do-selvare i Täby ska köpa material, trä, cement, skruv, spik osv, så åker majoriteten till Arninge där det finns tre byggvaruhus, K-Rauta, Coop Bygg och ByggMax, inom en radie på 500 meter. Denna geografiska täthet av varuförsäljare och mängder av upplysta konsumenter med tillgång till allsköns prisjämförelseverktyg på nätet borde sörja för skarp konkurrens och låga priser ut mot konsument. Eller?

Jag köper stora mängder cement varje år. Cement är en generisk produkt, dvs ungefär som vatten, vete eller ris, som patenterades 1824, så produkten är så homogen som en vara kan vara. Hur kommer det sig då att prisskillnaden på en homogen produkt som säljs av tre aktörer placerade mycket nära varandra kan skilja sig så mycket som 38 procent!!!

ByggMax tar 39,95 kr för 25 kg standarcement, medan K-Rauta tar 54,50 kr och Coop Bygg 55 kr. Man kan ironisera över att det kooperativt ägda alternativet skinnar sina kunder mest medan det riskkapitalbolagsägda ByggMax gör mest kundnytta i termer av pris. Men jag blir uppriktigt förvånad över att ens någon köper cement någon annanstans än på ByggMax.

Vi kan flänga land och rike kring i jakt på billigaste böcker eller hemelektronik. Vi har konsumentprogram som slänger produkter i soptunnor om minsta prissavvikelse förekommer. Sedan har vi Sveriges största folkrörelse, do-selvandet, och inte en stavelse nämns, inte en protest hörs, inga jämförelsesajter startas, inga upphetsade norrläningar som kastar cementsäckar i soptunnor, inte ett ord yttras om den brist på konkurrens som råder.

De prisskillnader som råder för cement är bondfångeri. Vad värre är att cement nere på kontinenten är än billigare. Men byggvaruleverantörer har fått myndigheters och medias tysta godkännande att flå alla på pengar. Min uppmaning till dig som läsare är att jämföra priser på byggvaror noga. Denna prisjämförelse kommer att vara den enklaste och den största besparing du kan åstadkomma. Cement ska du definitivt köpa på ByggMax, i dagsläget.

Kommentarer

Populära inlägg