Slicka saltsten

Jahaja, även denna helg kände sig Sisyfos förpliktigad att visa hänsyn till bokförläggaren. Istället för konstruktivt arbete, som väsnades, viktes lördagen åt att besöka Zetas och Rappne med fru Sisyfos. Vädret var makalöst härligt och handelsträdgårdarna prunkade av grönska. Habegäret och köplusten var maximal, men makarna Sisyfos hade försett sig med en plan.

Vi skulle börja bygga upp rabatterna i de över växtterrasserna, vilka ska vara medelhavsinspirerade. Färgmässigt är det tänkt att baseras på silverfärgat bladverk med rosa och blå accenter i blommor. Grundstrukturen ska baseras på en känsla av olivlund och vi har hittat ett perfekt alternativ i form av smalbladig silverbuske, Elaegantus angustifolia, vilken även kallats Nordens olivträd.

Avsikten var således att kompletteringsköpa idegran, Taxus baccata "Hillii", till en häck och titta på smalbladig silverbuske, Elaeagantus angustifolia, till övre terrassen. Häckväxten köptes med prisfördel på Zetas men vi var osäkra på silverbusken. På Zetas hade de den som buske men på Rappnes fanns den som stamträd.

Silverbusken på Zetas såg dock så skruttig ut så vi siktade in oss på Rappnes. Över en fika på Zetas överväldigades vi dock av impulsköplust, så vi plockade åt oss två stycken rabattrosor, Rosa floribunda "Bonica 82", lite malört, Artemisia Schmidtiania "Nana", och några lammöron, Stachys byzantina "Silver Carpet".

Väl hos Rappnes visade sig den uppstammade silverbusken vara perfekt. Vi köpte de två fina exemplar de hade och beställde 10 stycken till. Så där jag, där blåstes 10 000 kr bort i ett nafs, men att snåla på växtmaterial är fel prioritering när man sliter i evigheter med stenarbete. Samma omsorg ska vidlåta växtvalet som stenarbetet. Efter en trevlig lunch i solen och ytterligare impulsköp, ett gräs och några nejlikor, for vi hem och planterade.


Snabbt på med arbetskläder och ner med spaden i backen. Jag tror inga plantor planterats så snabbt som dessa men det kändes härligt att äntligen få börja med slutfinishen. Det ser kanske inte mycket ut för världen nu men rabatten ska fyllas på med mer malört, mer lammöron, lavender, yuccas, tulpaner osv. Lager på lager, men vi har börjat på skelettet och strukturen, även om vi impulsköpte oss ett litet växthörn.

Kommentarer

Populära inlägg