Sista skiftet

Jag tror makarna Sisyfos vaknade tidigare och var piggare är kronprinsesseparet på söndagen. Dagens huvuduppgift var att sätta sista skiftet på plats, dvs göra klar skalmuren men nu på grannens sida.

Utgångsläget är som vanligt. Första steget är att ta bort temporära fixeringar och plocka undan ställningen, som användes igår.Därpå måste ny ställning göras för riktsnöre och gångbrädor läggas ut.
Därefter sågas de två ändbitarna till i höjdled, dvs så att de ligger i våg med skiftet på framsidan. Mellan dem läggs därefter en riktbräda och var sten sågas in i höjdled. Färdigsågat och tillpassat. Sista stenen till höger sågas inte till utan är den sten som får fånga upp alla oregelbundenheter, limfogar etc på slutet.Därnäst så kanthuggs alla stenar och passas ännu en gång samtidigt som riktsnöre dragits i lod och linje.Sista momentet är att limma allt på plats och såga till den sista stenen, den till höger. Vartefter stenarna limmas på plats så fixeras de under limmets härdning med korta brädor som vilar på framsidan. Presto, färdig produkt.

Kommentarer

Populära inlägg