Pelarverkstad

I takt med att jag nu gör allt fler pelarämnen så flyttades gjutplatsen till den stenkant där pelarna ska stå. En lärdom av tidigare gjutningar är att respektive segment väger mycket och att det är en fördel att ha dessa tunga segment när den plats de ska slutmonteras på.

Vidare så avsåg jag att gjuta alla segment i ett slags tripp-trapp-trull-schema. Provpelaren som står där kan vi helt räkna bort. De pilastersegment som gjöts förra helgen kompletteras, i denna gjutning, med två nya. De formar som förra helgen gjöt pilastar används denna gång för att gjuta de fyra nedersta pelarsegmenten. När allt uppförs så kommer det därför se ut som om saker växer upp tripp-trapp-trull.

Som tur var hade fru Sisyfos repat sig så pass att hon kunde bistå i pelargjutningen. När jag placerat ut alla formar så oljade hon insidan på dem med vanlig matolja. Detta lustiga moment underlättar att formen släpper från brunnen betong. Jag blandade och kärrade upp två blandare med betong och vi hjälptes åt att fylla formarna. När de fyllts så stod hon tålmodigt och packade betongen med en pinne. Detta senare är en äldre variant till en vanlig betongvibrator, som är alldeles för kraftig och riskerar spränga formarna.
Som avslutning på dagen så fyllde Sisyfos slutligen upp skrotstensfundamentet med några blandare betong och skrotsten, som spolats rent strax innan. Lite urlakad och alltmer förkyld kunde Sisyfos dra sig tillbaka. Nu när han gjort det han skulle så kunde han kosta på sig att vara sjuk resten av helgen.

Kommentarer

Populära inlägg