Plantor

Söndagen bjöd på ett vidunderligt väder. Makarna Sisyfos valde därför att besöka Ella Trädgård och Rappne för att jaga växter. Läsaren med gott minne vet att vi har en hel del yta att plantera i de övre terrasserna. Förra året skapadet vi grundstrukturen, med idegranshäckplantor och till träd uppstammade silverbuskar.

I år måste vi söka fylla ut övrigt utrymme. Här har makarna Sisyfos valt en organisk ansats för sin planteringsplan. Grundambitionen är att skapa ett ljust intryck med medelhavsplantor. Silverfärgade växter såsom silverbuske, lammöron och malört kommer att dominera. Färgmässigt gör sig rosapastelliga och mörkröda plantor mycket bra mot silverfärger, och här har vi så här långt arbetat med den pastellrosa Rosa Bonica 82.

Nu hade fru Sisyfos fått en ide om att plantera en mörkröd ormhassel och bygga upp den med Bonicarosen, lammöron, malört och vitsilvrig iris. Så med den planen i åtanke uppsöktes Rappnes och där befanns sig tydligen alla villaägare i norrort. Ett besök där för trädgårdsintresserade är som att vara i en godisaffär om man är sötsugen. Man vill bara ha - ALLT, NU!

Men vi höll oss till vår plan och avrundade men en trevlig fika på plats. Väl hemma gjorde vi gemensam sak och fick ner hassel och rosor. Sedan satte fru Sisyfos resterande plantor. Det ser rätt tanigt ut direkt efter plantering men vi har lärt oss att växter växer och fyller ut. Vi kommer att återkomma till denna plantering i slutet av säsongen för att visa. Redan nu står det dock klart att vi måste komplettera med idegranshäck bakom dessa plantor.


På grundval av denna plantering börjar vi nu fundera på hur vi ska fylla ut resten av denna del. Vi gillar att sätta ett grundtema och använda detta grundtema för att successivt bygga upp runt omkring. På så sätt bygger man upp en igenkännbar planteringsrytm som bjuder på såväl variation, överraskningar som repetition. Ungefär som man bygger musik misstänker jag.


Det lilla som var kvar av helgen ägnades åt att börja projektera för ett nytt skrotstensfundament och fylla nästa borrhålsrad med Snigamit. Mer bjöds det inte på denna helg.

Kommentarer

Populära inlägg