Äntligen plantering

Som nämnts tidigare ska Sisyfos söka emanera Piet Oudolfs planteringsfilosofi och hade förra helgen införskaffat en del av de växter som ska utgöra detta försök. Makarna Sisyfos köpte förra helgen tre plantor av Molinia arundinacea 'Transparent', femton plantor av Molinia caerulea 'Moorhexe', tretton plantor av Monarda 'Cambridge Scarlett' och elva plantor vardera av Sanguisorba officinalis 'Tanna' och Sedum 'Jose Aubergine'. Först var vi dock tvungna att gräva upp befintliga jordgubbsplantor.

Första momentet blev att placera ut dem. När man gör en växtplan så gör man en relativ grov approximation över ur det ska se ut. När det sen ska placeras ut så blir det en hel del anpassande efter lämpligt cc-avstånd mellan växterna och hur det förefaller se ut på plats. Till slut blev makarna Sisyfos nöjda med hur allt artade sig. Nu saknas det fortfarande några olika växter vilka vi får komplettera med när de kommer in hos antingen Zetas eller Rappnes. De växter som kvarstår att köpa och plantera är Artemisia lactiflora 'Guizhou', Bistorta amplexicauilis 'Firetail', Astrantia major 'Hadspen Blood' och Foeniculum vulgare "Smokey".

Sen var det bara för oss båda att krypa omkring på knä och gräva ner växterna, och även då blir det lite ändringar och anpassningar. Vi ville heller inte bara göra oss av med jordgubbsplantorna utan de fick en ny placering längst fram mot stenkanten. De plantor som blev över sattes dels i de krukor som ni ser i bilden ovan, dels i köksträdgården. Likafullt blev det en hel del jordgubbsplantor som helt enkelt kastades. Det bär en emot att kasta växter men jordgubbsplantor har en nära nog ogräslik förmåga att föröka sig själv.

Fru Sisyfos grep sig sedan an en skuggplantering, med ormbunkar och en japansk lönn. Denna rabatt blir lite av ett försök att se vad som funkar i torr skugga. Vi fyllde även ut planteringen med hostor som vi har sen tidigare, vilka grävdes upp och delades. Tyvärr så hade Sisyfos blivit lite gnällig över tidsåtgången vid planteringen så fru Sisyfos erbjöd sig godhetsfullt att plantera detta på egen hand för husfridens skull. Sisyfos är i sanning välsignad med en klok fru, som förmår avläsa sin makes humörskiftningar och erbjuda lösningar.


Kommentarer

Populära inlägg