Gjutstart

I dag blev det gjutstart. Efter att ha pumpat däcket på betongkärran, krattat bort löv och kvistar samt lövblåst i sand och gruskasunerna var det dags att köra igång. Det var väldigt blåsigt men molntäcket och temperaturen antydde att det inte skulle bli nattfrost. I bilden ovan har Sisyfos tagit en bild över hur det ser ut när säsongen börjar.

I och med att Sisyfos skrivit blogg några år så har han möjlighet att se hur datum för gjutstart har varierat. Gjutstart skedde 12 maj 2013, 21 maj 2012, 18 april 2011, 3 maj 2010 samt 18 maj 2009. Så årets gjutstart är den tidigaste sedan bloggen började skrivas. Låt oss hoppas på en riktigt lång och produktiv säsong. 
Efter fyra betongblandare så hade makarna Sisyfos fyllt formen med betong och skrotsten. Som vanligt blandar och kärrar Sisyfos betong, öser i betong i formen och lyfter ner stora skrotstenar i formen. Fru Sisyfos står och packar betongen så att den fyller ut väl, öser i betong och lägger ner mindre skrotstenar. Sisyfos gjorde dock en tabbe när han inte hade förberett med flera renspolade mindre stenar. Därför gick det åt mer betong än vad som annars hade behövts. 
När vi gjutit klart gick fru Sisyfos in, medan Sisyfos föresatte sig att rätta till den brist, dvs för få avspolade mindre stenar, han erfor tidigare. Nu har har Sisyfos byggt upp ett litet lager som bör underlätta murgjutandet i påsk. 
Därefter var det bara att plasta över det som gjutits och ta bort spången. Påsken kommer nu att inledas med att formen på vänstra sidan rivs och sätts om högre upp. Sisyfos gör bedömningen att denna metod att saxa formen uppåt ger goda förhoppningar om att få denna del av skrotstensmuren klar under påsken. I och med det kan den rostjord som syns i förgrunden grävas om och fylla det utrymme där slangen ligger. Med lite tur så ska det kunna gå undan ordentligt nu.

Kommentarer

Populära inlägg