Nu öppnar sig alternativen

Det ser inte mycket ut för världen. Två rader med lagd ölandssten.
Dessa två rader tog dock hela dagen i anspråk för makarna Sisyfos. Först kanthöggs och spolades den vänstra stenraden varefter den lades på plats med murbruk. Till sist fyllde fru Sisyfos fogarna varpå den raden var klar. Nästa ölandsstenrad var dock ett riktigt kraftprov då den mittre stenen var så enormt stor och tung. Stenarna har lagts på betongbruk och sen justerats in i linje och våg. Till dessa stenar hade vi intet murbruk så det får komma sedan.

Denna högra stenrad ska utgöra stenbård, på samma sätt som det finns en stenbård till vänster om de stenar vi lade först idag. Därför gör det inget att de är olika breda, så länge de är minst 25 cm breda. Detta är ett utomordentligt sätt att använda sten som egentligen inte passar på annat ställe. Mellan dessa stenar ska det nu läggas ölandssten i en lite udda gulgrön färg. Dessa stenar var del av ett parti sten som Sisyfos hämtade hem för länge sedan, som sedan fått ligga till sig lite för att nu komma väl till pass.

Tack vare detta öppnar sig nu en mängd olika arbetsalternativ, dvs nu är det inte bara fråga om att gjuta stenkista. Nu kan tex muren till vänster i bild nedan färdigställas i sin anslutning till trappsteget vilket även är fallet med det tomrum som också finns till höger om trappsteget. Med muren klar kan det läggas krönsten längs hela jordkasunen, varpå jordkasunen kan toppas upp med sållad jord och kompost. Gångstenar ska som tidigare nämnt också läggas mellan ölandsstensraderna vi gjorde idag. Men det är också möjligt att nu lägga den sten som utgör nederdel på nästa trappsteg för att därefter lägga krönsten även på den.
Givetvis ska också stenkistan fortsätta att fyllas, speciellt med hänsyn till nästa platå. Här är det mycket bra att använda de betongrester, som inte går åt i de övriga momenten, för att skrotstensmura. Gäller bara att se till att ha ett lager av avspolade stenar att skrotstensmura med. Så nu blir det lite mer omväxlande göromål, varav de flesta ger direkt synliga resultat. Inget är så tillfredsställande som att faktiskt gå i mål, speciellt med hänsyn till det nästan glaciala framåtskridandet som präglar vår gärning.

Kommentarer

Populära inlägg