Han bara förbereder sig

Tyvärr blev det som i snapsvisan, en enda lång förberedelse av dagen. Så var det inte tänkt, men omväxlande uppehåll och regn kom att försena alla moment betydligt. Det som Sisyfos trodde skulle vara överstökat på en förmiddag kom att ta hela dagen, med flera uppehåll för att undvika de värsta regnskurarna.

Målet för dagen var att lägga ut och mura fast krönstenar, men Sisyfos gick inte i mål. Första momentet var att plocka bort allt på sträckan som skulle läggas och spola rent. Fru Sisyfos har haft sin såll här men nu måste den tas bort för att krönstenarna ska komma på plats.
 Härnäst blev det en fråga om att hitta passande sten och vandra jätte med dem till den plats de skulle läggas.
Detta moment kom att ta långt mer tid än förväntat, dels pga av regnet, dels pga av Sisyfos petighet med tjocklekar. Utlagda stenar kanthöggs och kilades så att de hamnade i våg i båda ledder för att Sisyfos skulle upptäcka problem innan han står där med murbruk. 
Slutligen spolades krönstenarnas översidor av varefter de lyftes ner framför så att undersidorna också kunde spolas av. Därefter spolades muren av och till sist strök Sisyfos på betongprimer. Det sista momentet syftar till att öka vidhäftningen till gammal betong och kan tyckas vara överkurs. Men det är lika bra att göra allt ordentligt. 

Sisyfos har också fastställt vilken sten som ligger högst bland de utlagda och det är stenen som står lite på snedden med ett gult vattenpass på sig. När stenarna ska läggas kommer Sisyfos att utgå från denna sten åt båda håll för att få ordning på nivån på alla krönstenar. Just detta är av väsentlig betydelse om man vill få ett snyggt slutresultat.
När Siyfos bröt för dagen hade han gått igenom två ombyten och tre par handskar, men var likafullt genomblöt. Regnet hade omöjliggjort krönstensmurande så det är bara att hoppas på uppehåll imorgon.

Kommentarer

Populära inlägg