Kom ketchup så går vi

Idag blev det en fråga om att komma ikapp med sådant som Sisyfos skjutit på, dvs uppforslandet av krönsten. Sisyfos har kommit till den punkt nu där krönstenen måste börja komma på plats runt jordkasunen, och då går det ju inte att ha stenen nere på uppfarten.

Men först lite bilder på det som såg så lustigt ut med blixt. I bilden nedan ser ni höger sida med yttre krönstenen på plats. Det var ett nödvändigt men irriterande faktum att behöva lägga in den lilla passbiten i mitten. Sisyfos skulle kunna såga till och lägga de inre krönstenarna, men han befarar att han får betong över utan plats att lägga den.
Så vare sig höger eller vänster sida kommer inte längre nu om inte krönstenen på jordkasunen börjar läggas på plats. 
Så dagens huvudövning blev att forsla upp all den sten ni ser i bilden nedan. Det kanske inte syns men de högre stenarna väger en bit upp mot 70 kilo så Sisyfos var tvungen att göra detta på ett sätt som inte innebar att hans kropp gick sönder.
Det blev Sisyfos motordrivna skottkärra, Slitvargen, som fick vara hans transportmedel. Men Sisyfos utnyttjade också en annan aspekt av skottkärran, hävstångsprincipen. För att slippa lyfta upp stenen på Slitvargen vandrade Sisyfos jätte med stenen fram till skottkärran. När man vandrar jätte med sten så låter man stenen "vandra" på högkant genom att luta upp den på ett hörn samtidigt som man svänger hörnet i luften framåt. När det luftburna hörnet sätts ner lutas det andra hörnet upp i luften och svängs framåt. Detta är ett enkelt sätt att balansera tunga objekt på högkant och forsla dem framåt. men man får vara uppmärksam så att man inte lutar för mycket och tvingas ta i för att hålla objektet på högkant. Enklast är att ta det i små rörelser utan att behöva ta i för mycket.

För att lyfta upp stenen lite användes en pall varpå de lutades mot Slitvargen, där Sisyfos gjort ett trälock, och fixerades med ett spännband. 
Spännbandet fixerar sedan stenen på skottkärran och med hjälp av skottkärrans handtag kan skottkärran placeras vågrätt. Om inte stenen fixerats med spännband hade stenen bara glidit av men nu blev det en enkel sak att få upp sten på skottkärran för att sen forsla upp den. 
Till slut hade all sten körts upp och nu kan Sisyfos ha koll på respektive stens längd och tjocklek. Sisyfos kommer att ta hjälp av den tre meter långa rätskivan för att mäta upp den stentjocklek som passar för respektive plats. Stenarna kalläggs sedan på plats så att Sisyfos kan se att inget ser galet ut. Därefter muras stenarna på plats och nästa tremeters sektion kan mätas upp och läggas på plats. 
Men nu har Sisyfos hunnit ikapp sig själv och organiserat sig inför nästa moment på bästa sätt.

Kommentarer

Populära inlägg