Lång dags färd

Sisyfos var igång strax efter kl 7, lagom så att man kunde se. Första delmomentet var att passa till vänstra trappfundamentets inre krönstenar. För att alla stenar skulle passa så sågades en sten till varefter alla stenar kanthöggs och spolades rent. Precis innan Sisyfos bröt för förmiddagskaffe lades dessa stenar på plats i bruk och knackades i våg och linje. Det blev bruk över så en av de yttre krönstenarna kom även på plats, vilken ses som stenen strax till högre om den vänstra kantstenen.
Efter förmiddagsfikat började det trassla. Sisyfos har nu helt slut på krönsten och behövde till denna sträckning ha stenar som var sju centimeter tjocka. Det blev en tidsödande övning att leta reda på vad som föreföll vara lämplig sten för att sen såga till dem. Flera stenar bjöd på obehagliga överraskningar, i det att skiktsprickor visades sig efter sågningen, och lämnades därmed därhän. Innan Sisyfos bröt för lunch hade han dock fått fram fyra lämpliga krönstenar, som sågats till, kanthuggits och spolats rent. 
I bilden nedan har Sisyfos fotat den enda krönstensbit som kvarstod av det som beställts tidigare i år. Det är en sexton centimeter bred, åtta centimeter tjock, bit kvar av allt. Tyvärr behövdes här stenar som var sju centimeter.
Klockan hade dragit iväg och Sisyfos började oroa sig för att inte hinna klart innan mörkret lade sig. Efter att ha kastat i sig maten gav sig Sisyfos i kast med att blanda till murbruk och lägga stenarna på plats. Det var mycket tillfredsställande att lägga ifrån sig verktyg och handskar och ta bilden nedan, där alla stenar nu är på plats, i våg och i linje.
Ändrar man blickpunkten lite så ser det inte mycket ut för världen och intrycket av oansenlighet blir nog än mer påtagligt när jord fyllts på upp till kanten. 
Sisyfos är glad och stolt över att ha gjort klart all konstruktion för vänstra sidan av poolen. Efter att ha röjt bort riktlinjer och dess jiggar så ser det lite bättre ut. Nu ska bara fogmagikern göra sitt i helgen så är allt klart. 
Sisyfos överväger dock om han ska skydda de skarvar som trots allt finna mellan mur och krönsten med grundmursmembran. Det är lite dyrt men det är nog en klok åtgärd på sikt. Påförandet av det kan dock inte ske innan fogarna är på plats.

Imorgon blir det en fråga om att städa upp och plocka reda på allt som ligger så att vi kan gripa oss an nästa moment; framgrävandet och sållandet av åtta kubikmeter jord för att fylla jordkasunen.

Kommentarer

Populära inlägg