Method acting

Idag kom det att handla mer om metoder att göra saker så Sisyfos kan inte skryta med mycket gjort. Han försöker dock hasta så mycket han kan då temperaturen kryper nedåt. Sisyfos dras dessutom med en trasslig förkylning och dagens kalla snålblåst var ingen sinekur. Enda sättet att hålla sig varm var att hålla sig i rörelse.

Sisyfos ska nu börja lägga krönsten på jordkasunens högra sida och han använder de stenar han kan hitta och såga till. För att förhindra att betongen under stenarna glider av den relativt smala betongmuren har Sisyfos tänkt ut en glidformsjigg. Denna jigg är exakt lika lång som den sammanlagda längden av de två stenar som ska läggas, inklusive fogbredd, och vägs in så att det finns pysmån för betongen.
När jiggen fixerats med tvingar i rätt höjd skruvas sidstycken fast som dels stoppar betongen, dels fixerar höjden genom att ligga mot muren. Härnäst fylls denna glidform med finbetong och toppas upp en aning så att stenen kan knackas ner i våg och linje. Sisyfos har spänt ett riktsnöre längs hela långsidan för att hålla koll på linjen. 
När sten läggs på plats, och trycks upp mot sidplyfan, så knackas den i våg i båda ledder och rätt nivå kontrolleras med rätskivan mot andra sidan. Som ni ser bullar det ut en "betongkudde" mellan sten och glidform vilket är önskat för att säkerställa att stenen ligger på betong överallt.
Andra stenen trycks i sin tur mot sin ändplyfa och på så sätt blir fogbredden korrekt utan att distans behöver läggas. Som synes har Sisyfos säkerställt att båda stenar är lika tjocka för att göra det enkelt för sig. I bilden nedan har han dessutom dragit bort den "betongkudde" som uppstått hos båda stenar. 
Med resterande mängd betong lade Sisyfos de två inre krönstenarna och har använt sig av ett mothåll i mitten för att inte det ska pysa ut betong. Sisyfos har svårt att uppskatta betongåtgången och var tvungen att blanda till extra för att kunna lägga båda dessa stenar. 
Trots det blev det betong över och för att slippa kasta betong användes det för att delvis höja nivån på den ofärdiga sidan av trappan. 
För att ha krönsten inför morgondagen sågade Sisyfos till fyra stycken stenar, två längre och två kortare. Sisyfos avser arbeta från två håll imorgon för att vara så effektiv som denna metod tillåter. Dock var gången densamma för alla stenar. Hitta en hyfsat bra sten som inte innebär för mycket svinn. Kanthugg framsidan och mät ut storleken. 
Sen är det bara att stå i stendammet och såga till stenen. Oavsett hur mycket det blåser verkar det alltid mojna när Sisyfos sågar så han står i ett nästan ogenomträngligt dammoln. 
 När alla stenar sågats ut och arbetsytan och stenarna högtrycksspolats var det dags att förbered en glidformsjigg inför morgondagen. Som ni ser måttas den sammanlagda längden på båda stenar, inklusive fogbredd ut.
Det måttet, i det här fallet 140 centimeter, överförs till två glidformssidor där tvärslåar skruvar fast. Imorgon är det bara att väga in och fixera så är vi redo att lägga dessa två stenar. De andra två stenarna var tjockare och kräver därmed ingen jigg (hoppas Sisyfos). 
Som ett sista moment spolade Sisyfos av de ytor som ska läggas imorgon och förde på betongprimer. På detta sätt kommer Sisyfos att ha lagt all krönsten på högra sidan på tre dagar. Det enda som krävs nu är frosten håller sig borta några dagar. Håll tummarna.

Kommentarer

Populära inlägg