Testresultat

Som utlovat igår tänkte Sisyfos ge sig på ett experiment. På grundval av det han läst av Stefan Svenssons stenhuggning har Sisyfos antagit att bergformationen i poolområdet bör kunna spräckas på Stefans vis, dvs med kilar.

Som ni ser i bilden nedan så verkar det finnas en naturlig åtskillnad mellan de olika bergformationerna, där bara den övre ska bort. Till skillnad mot hos Stefan är det gnejs jag har att göra med vilken har en stratifiering, dvs en ådring, som kan komplicera spräckning en del. För att lyckas gäller det att hamna rätt med spräckriktningen.
Dagens andra övning var att gräva ut ett schakt för den nya skrotstensmuren. Avsikten är att gräva till dess vi hittar fast berg att börja uppföra skrotstensmuren ifrån. 
 Tyvärr stod inte stjärnorna rätt idag. Trots idogt grävande så verkar berget stupa brant nedåt och Sisyfos fick gräva allt längre ner utan att finna något fast underlag.
Inte heller spräckningsexperimentet föll väl ut. Initialt gick det bra då Sisyfos testade på spetsen av bergformationen. I tron att ha funnit rätt stratifiering slutade det dock med att en kil fastnade ordentligt, med en spricka i helt fel riktning. Den kilen ser vi nog inte igen förrän vi tar bort allt med snigeldynamit. 
Det blir med andra ord en fråga om att kompensera bristen på flyt med hårt och envist arbete. Som tur är är Sisyfos väl förtrogen med just detta.

Kommentarer

  1. När läget är som här så skulle jag köra med snigeldynamit och bara köra kilar på dom lösa block som bryts fram. Kilarna tar ju så ytligt så det är så svårt att få kraften att gå hela vägen ner. Lättaste vägen för sprickan att bildas blir ofta antingen genom att bara skapa skärvor på ytan runt kilarna eller en ytlig spricka som svänger av. Snigeldynamiten tar ju mera på djupet och därför skapar den nästan alltid en spricka som följer det tänkta planet rakt ner till närmsta naturliga spricka. Samtidigt så slippar men kilar som fastnar om det skulle misslyckas.
    Härligt att se framstegen i ditt idoga arbete. Inspirerande som alltid.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Stefan. Det var ett test och jag betedde mig som ett rådjur i strålkastarljuset. Jag fortsatte även fast jag trodde att kilen skulle fastna. Men så är det ibland. Man måste bli handgripligen påmind om hur dum man ibland kan vara.

      Hoppas jag får se något skrivet hos dig också. God Jul på dig.

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg