Årskrönika

Mörkret och kylan sluter sig nu alltmer runt Sisyfos och han kan blicka tillbaka på en riktigt lång arbetssäsong. Sisyfos har lyckats vara aktiv under årets alla månader och har, enligt eget tycke, fått otroligt mycket gjort med tanke på att allt arbete är manuellt.Sisyfos har alltid haft stort hjälp av sin fru men i år har också yngste och äldste sonen bidragit i olika moment.

Året började med att gripa sig an de stora stenar som framkommit nere på entreplan, efter förrförra årets utgrävningar. Huvudmålet för året var att bygga poolområdets vänstra jordkasun och Sisyfos anade att åtgången på skrotsten skulle bli stor. När Sisyfos grep sig an detta, i samband med förra nyåret, såg det ut så här.
I takt med att stenarna spräcktes och delades ner
grävde vi oss ner, kastade jorden framför oss och fann mer sten.
Vi lyckades separera jord och sten samt knäcka ner all sten till hanterbar storlek.
All framgrävd alvjord kärrades upp löpande under året, sållades och användes för att fylla vänstra jordkasunen. All sten användes, tillsammans med annan framgrävd sten, i skrotstensmurar och stenkistor och ytan är nu tom och i väntan på fortsatt utgrävning kommande säsonger.
Årets huvudfokus har varit att uppföra vänstra jordkasunen, vilket i nedanstående bild ligger till höger(vilket har att göra med vilket håll det hela ses ifrån).
Som alltid handlar det först om att skapa förutsättningar för att bygga något och Sisyfos så redan förra året till att frigöra det område där han måste börja.
Efter ett envist nötande med bilhammaren hade den betongmur som blockerade skrotstensmurens dragning försvunnit och alla betongrester forslades bort i Big Bags.
Även här kom det att handla om att gräva bort jord, frilägga stenar och spräcka ner dem i hanterbar storlek.
Sisyfos började bygga gjutformar redan i mars och den 13 april var det gjutstart.
Parallellt med att skrotstensmuren konstruerades fylldes jordkasunen på med sållade jordmassor.Sten som sållades ur fyllde successivt flra Big Bags som löpande forslades bort.
Efter nästan exakt två månader senare, 14 juni, lades sista handen på skotstensmuren.
Jordfyllandet av den vänstra jordkasunen fortsatte hela tiden parallellt med färdigställandet 
och utgrävningen av jord kom alltid från det område som härnäst skulle friläggas. Efter att skrotstensmuren färdigställts påbörjades utgrävningen av det område där det skulle bli en låg men bred trappa. På det utgrävda och renspolade berget skulle denna trappa byggas på en sten och betongkista.
Skrotstensåtgången för att bygga denna stenkista kom att bli betydande. Förutom de stenar som grävst fram och spräckts ner gick det även åt den stenhög som blivit resultatet av utgrävningen av jordkasunen.
Stenkistan började gjutas den 25 juli och gjöts i flertalet etapper.
Den färdiga trappan byggdes även den i etapper
och i oktober var trappdragningen klar.
I slutet av oktober var all krönsten lagd runt jordkasunen och trappan var helt klar.
Jorden behövde nu fyllas på så nu började Sisyfos gräva ur poolområdet, sålla jorden och toppa upp den vänstra jordkasunen. Under året har vänstra jordkasunen fyllts med mellan 35 och 40 kubikmeter sållad jord. Det är en bedrift bara det.
Resterande del av november ägnades åt att bila bort den framgrävda betongmuren
och forsla bort bilmassorna genom att kärra ner allt till en container nere på gatan. 
Årets konstruktionsarbete har förbrukat 103 cementsäckar och drygt tre fjärdedelar av alla den sand och grus som fanns vid årets början.
Även om året huvudsakligen kommit att handla om byggande hann Sisyfos också med lite trädgårdsunderhåll. Det störst  var nog vertikalskärandet av gräsmattan i april.
Vertikalskärandet var behövligt och innebar en friskare gräsmatta men kommer nog att behöva följas upp med liknande åtgärder de kommande två åren.
Året avslutas nu med att lägga grunden för nästa års inledande uppgifter. Berget har som ni såg ovan frilagts och kommer att behöva spräckas bort. Bergborrande och snigeldynamit står på agendan under nästa års inledning. Den högra skrotstensmuren ska byggas under nästa år och Sisyfos måste finna fast underlag för denna mur. Tyvärr har murens dragning hamnat precis på kanten till ett äldre ursprängt servitutschakt.
Schaktet förefaller bottenlöst och vägen mot botten är strösslad med ett stenblocksplockepinn. Så året slutar som det började; med stenspräckning och utgrävning.
Men då inget annat kan göras så här sent på året så tar Sisyfos sig an uppgiften med ro. Metodiskt spräcker han sten efter sten, lyfter upp den ur hålet och frilägger nästa spräckningskandidat.

Så med siktet satt på genvägen till Kina önskar Sisyfos med familj dig som läsare en riktigt God Jul. Tack för att du följt med under året. Välkommen tillbaka igen nästa år.

Kommentarer

Populära inlägg