Ta i trä

Så var det då dags. Första momentet var att gör träjiggar som gör uppmärkningen snabbare. Vänster och höger jigg är för hörn och den i mitten för markering av vart tapphålen ska placeras på ett enhetligt sätt.
Andra momentet var att såga av timrets ena hörn så att allt blir i räta vinklar. 
Därnäst så gäller det att lokaliseras vilka sidor på timret som är mest i rät vinkel. Här får man snurra sig runt timret med vinkelhake för att hitta bäst de två sidor som ska utgöra undersida och front. Med undersidan lokaliserad så placeras jiggen på rätt ställe varpå jiggens linjer överförs till timret. 
Med hjälp av cirkelsåg och styrlinjal markeras var såglinjer ska gå och sågningen avslutas med fogsvans (eftersom cirkelsågen bara kommer ca fem centimeter ner i materialet, som är 25 cm tjockt). 
Det sista steget, efter att båda ändar sågats till är att markera var tapphålet ska placeras. Som ni ser i översta bilden är jiggen vändbar, så att den kortare sidan används för att markera nedre linjen och den längre sidan används för att markera den övre.  
Här måste man ständigt tänka på att undersidan är det man utgår från eftersom det är det som kommer vara den sidan som stocken sen vilar på. Om alla mått utgår från undersidan kommer alla tappar och tapphål att hamna rätt.

Kommentarer

Populära inlägg